Index Vakbarát Hírportál

Erdő Péter: Tettekre kell váltanunk Ferenc pápa tanításait

2023. június 5., hétfő 21:57

Az esztergom–budapesti érsek szerint Ferenc pápa látogatásával bátorítani és erősíteni akarta a magyar egyházat és a magyar népet. Erdő Péter a pápalátogatást értékelő beszédében úgy fogalmazott, hogy akkor hiteles a Ferenc pápa magyarországi látogatásáért érzett hála, ha tettekre váltják a katolikus egyházfő tanításait.

„Hálával tartozunk Istennek, hogy Ferenc pápa látogatásával bátorítani és erősíteni akarta a magyar egyházat és a magyar népet” – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek hétfőn Budapesten.

A bíboros a pápalátogatás szervezői, a látogatás eseményein dolgozó önkéntesek és a média munkatársai előtt bemutatott szentmisén kiemelte: a hálaadás a keresztény ember egzisztenciájának lényegét fejezi ki.

Úgy fogalmazott:

ezen a szentmisén különösen hálát adunk Istennek, hogy Ferenc pápa lelkipásztori szeretettel fordult hozzánk, és valóban ránk akart figyelni, nem csupán alkalomnak tekintette a látogatását, egyéb – bármennyire fontos – ügyek intézésére.

Erdő Péter azt mondta, akkor hiteles a Ferenc pápa magyarországi látogatásáért érzett hálánk, ha tettekre váltjuk a tanításait, ahogy Ferenc pápa fontosnak tartotta kifejezni a betegek, fogyatékkal élők, szegények, menekültek, a társadalom peremén élők iránti szeretetét, úgy kell nekünk is észrevennünk a saját környezetünkben a rászoruló embereket, és segíteni rajtuk.

Ahogy a szentatya találkozni akart a magyar egyház képviselőivel, úgy kell nekünk is megélni a helyi egyházi közösséget. Ahogyan Ferenc pápa külön találkozott a fiatalokkal, a tudomány és a kultúra embereivel, úgy kell nekünk is nyitottaknak lenni minden korosztály felé, és komolyan venni azt a párbeszédet, amely a szellem világában folyik 

– tette hozzá Erdő Péter. 

„Végül, ahogyan Ferenc pápa kifejezte nagyrabecsülését Szent István iránt, és megismételte Magyarország felajánlását a Szűzanyának a Kossuth téri szentmise végén, úgy kell nekünk is bizalommal kérni a Magyarok Nagyasszonyának segítségét, vállalni feladatainkat és felelősségünket népünk érdekében, emelt fővel és nyitott szívvel, mint annak idején Szent István király” – fogalmazott a bíboros.

Erdő Péter köszönetet mondott a találkozás egyházi szervezőinek, az állami hatóságoknak, az önkénteseknek, a tanúságtevőknek és a tömegtájékoztatási eszközök munkatársainak. Ferenc pápa április 28. és 30. között tartózkodott Magyarországon apostoli látogatáson.

Rovatok