Index Vakbarát Hírportál

Felhőszakadással és zivatarokkal indul a hét

2023. június 5., hétfő 05:56

Eleinte főként a nyugati, északnyugati országrészeken lesz több a felhőzet. Napközben délnyugat felől egyre nagyobb területen megvastagszik a felhőzet. A vastagabb felhővel borított tájakon időszakos, szemerkélő eső nem zárható ki, kora estétől viszont már egyre több helyen valószínű eső, záporeső, zivatar. A keleti, délkeleti szél megélénkül, helyenként megerősödik, de zivatar környékén is lehet átmeneti szélerősödés.

Hétfőn gomoly- és fátyolfelhők zavarhatják a napsütést. Emellett az északkeleti tájak kivételével többfelé számíthatunk esőre, záporokra, zivatarokra. A délkeleti szél többfelé megélénkül, zivatarok idején viszont erős, akár viharos lökések is lehetnek – írja az Időkép.

A csúcshőmérséklet 22 és 30 fok között alakulhat, északnyugaton, nyugaton mérhetjük majd az alacsonyabb maximumokat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tizennégy vármegyére adott ki elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést zivatarok miatt. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső is előfordulhat 

Ezek közül négy vármegyében felhőszakadás miatt is érvényben van figyelmeztetés. Intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat Baranya, Tolna, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyében.

Vörösen izzott a nyár első teleholdja

Vasárnap hajnalban pirosas, narancssárgás színben izzott a nyár első teleholdja. Kocsis Antal, a balatonfűzfői Balaton Csillagvizsgáló vezetője a veol.hu-nak elmondta, hogy a telehold színe, alakja különböző lehet, mely attól függ, hogy milyen az adott pillanatban a légkör páratartalma, illetve a légnyomás, melyek különböző fénytörést okozhatnak.

A vasárnap hajnali látvány mellett még egy különleges jelenséget is meg lehetett figyelni. A telehold ugyanis megközelítette a Skorpió csillagkép legfényesebb csillagát, az Antarest, amelyhez éjfél körül állt a legközelebb. A szuperóriás Antares a legnagyobb csillagok közé sorolható, átmérője 700-szor nagyobb a Napénál, tömege pedig annak 12-szerese.

Vasárnap estére a Hold látszólagos égi mozgása miatt már távolodik az Antarestől. Az előző telehold május 5-én volt, akkor is pirosas, vöröses, narancsos színben tündökölt. A következő teleholdat július 3-án lehet majd látni.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok