Index Vakbarát Hírportál

Akár 35 évig is spórolhat az, aki saját ingatlant szeretne vásárolni

2023. június 5., hétfő 05:54

Debrecenben kell a legtöbb éven át spórolni annak, aki ingatlant szeretne venni. A jegybank számításai szerint már 2022-ben tizenhárom és fél évnyi átlagjövedelmet kellett volna összegyűjteni a lakásvásárláshoz, míg Budapesten mindez 12 évnyi spórolás után lenne lehetséges.

Több mint tíz évig kell spórolni ahhoz, hogy Magyarország nagyobb városaiban lakást lehessen vásárolni. A Magyar Nemzeti Bank elemzése szerint Budapesten például 12, de Debrecenben 13 és fél évig a teljes nettó jövedelmet félre kellene tenni a lakásvásárláshoz.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az RTL Híradónak nyilatkozva elmondta, hogy a gyakorlatban ennél sokkal durvább a helyzet, mivel az emberek nem tudnak egy teljes havi jövedelmet félretenni hosszú éveken keresztül.

Ha abból indulunk ki, hogy az átlagfizetés harmadát tudja valaki félretenni, akkor Budapesten vagy Debrecenben akár 30-35 évnyi spórolásra is szükség lehet

– magyarázta a szakértő.

Korábban sokan hitelt vettek fel az ingatlanvásárláshoz, azonban a lakáshitelkamatok megugrásával ennek az esélye is csökkent. Balogh László szerint az adásvételek számát az növelné, ha legalább 5-6 százalékkal csökkennének a hitelkamatok. Ez azonban még hónapok kérdése.

Rovatok