Index Vakbarát Hírportál

Kabarét csinált a tárgyalásból a Schadl–Völner-per huszadrendű vádlottja

2023. június 5., hétfő 13:26

Hétfőn alig félórás tárgyalással folytatódott a Fővárosi Törvényszéken az elmúlt évek legnagyobb korrupciós ügye, a Schadl–Völner-per. A hetedik tárgyalási napon a huszadrendű vádlott, Sz. Gábor állt a bíróság elé, aki a személyi és családi körülményeire vonatkozó kérdésekre is zavaros válaszokat adott. Az ügy mellékszereplője a bírónak arra a kérdésére, miért állt korábban a bíróság előtt, azt válaszolta, „valami százezer forint értékű marhaság miatt”.

A bírósági tárgyalás hetedik napján, hétfő reggel a korrupciós per egyik epizódszereplője, a huszadrendű vádlott, Sz. Gábor állt a bíróság elé, aki a vádirat szerint a tizenharmadrendű vádlottal, S. Etelkával vette ki a „váltságdíjat” készpénzben. Mint ismeretes, a harmadrendű vádlottnak, R. Róbertnek az ügy egy másik vádlottjától sikerült hetvenmillió forintot kicsalnia „váltságdíjként”, akinek azt mondta, hogy csecsenek rabolták el és tartják fogva Ukrajnában. Az átvert nő, S. Etelka pedig azért lett vádlott, mert az általa fenntartott iskolát kenőpénzért nyilvántartásba akarta vetetni R. Róbert közbenjárásával.

„Egy picit több komolyságot!”

A Schadl–Völner-per újabb tárgyalási fordulójában dr. Tóth Erzsébet tanácsvezető bírónak alaposan meggyűlt a baja a huszadrendű vádlottal, Sz. Gáborral. A bírónő a hvg.hu tudósítása szerint kénytelen volt helyre tenni a terheltet, amikor az először megtagadta a vallomástételt, majd képtelen volt konkrét válaszokat adni a kérdéseire:

Talán egy picit több komolyságot, azért mégiscsak a bíróság előtt van

– jegyezte meg a bíró, aki aprólékos munkával igyekezett összerakni a zavaros válaszokból a vádlott személyi és családi körülményeit. Lassanként sikerült kideríteni, hogy Sz. Gábornak nyolc általánosa van, szakképzettsége vagy egyéb végzettsége viszont nincs, továbbá azt is, hogy a férfi sofőrködéssel, kisteherautós szállítással foglalkozik.

A családi állapotára vonatkozó kérdéseknél teljessé vált a kavarodás. Mindenki legnagyobb meglepetésére ugyanis a vádlott kijelentette, hogy a házasságában nem a feleségével él, hanem húsz éve van egy párja. A bírónő végül csak kibogozta, hogy 

Sz. Gábornak három gyereke van, azonban két felnőtt gyermeke anyjától nem vált el, közben viszont van egy élettársa, akivel van egy közös gyerekük.

Sz. Gábor arra a kérdésre, korábban miért állt bíróság előtt, azt a választ adta, hogy „valami százezer forint értékű marhaság miatt”. Mire a bírónő közölte vele, hogy a Btk. nem ismer ilyen bűncselekményt. „A bíróság tárgyalóterme nem kabaré” – tette még hozzá a Blikk cikke szerint.

A szűk fél óráig tartó tárgyaláson – az eddigi gyakorlattól eltérően – a tanácsvezető bíró nem olvasott fel a terhelt korábbi vallomásaiból.

Következik a kecskeméti P. házaspár

A nagy érdeklődéssel kísért per február 17-én kezdődött meg a Fővárosi Törvényszéken. Az első három előkészítő ülésen a huszonkét vádlott nyilatkozott arról, lemond-e a tárgyalásról, és elfogadja-e az ügyészség javaslatát. Tíz vádlott – köztük hat bírósági végrehajtó – döntött úgy, hogy beismeri bűnösségét. A bíróság az esetükben május 4-én hozott ítéletet: a vádlottakra másfél és két év közötti, próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki, a korábbi bírósági végrehajtókat öt évre eltiltotta a végrehajtói munkától, kettejük esetében pedig vagyonelkobzást is elrendelt.

Tizenkét vádlott – köztük a három fővádlott, Schadl György, Völner Pál és R. Róbert – a februári előkészítő ülésen tagadta bűnösségét, esetükben ezért a Fővárosi Törvényszék tárgyalásra utalta az ügyet. Eddig hét tárgyalást tartottak.

Az újabb tárgyalás június 6-án lesz, amikor a kecskeméti P. házaspárt hallgatják meg.

Ők a vádirat szerint abban közreműködtek, hogy egy alapítványi tulajdonban álló általános iskola megkaphassa a működési engedélyét. Velük zárul tehát a vádlottak meghallgatása, ugyanis a következő három tárgyalási napon – június 13-án, 15-én és 20-án – tanúkat hallgat majd meg az ügyben a Fővárosi Törvényszék. Információink szerint várhatóan októberben folytatódik a per.

(Borítókép: dr. Tóth Erzsébet a Schadl–Völner-per tárgyalásán 2023. február 23-án. Fotó: Németh Kata / Index)

Rovatok