Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, miért kellett a János kórházban 163 gyereket ellátni 24 óra alatt

2023. június 5., hétfő 20:15

Egy informatikai hiba okozott problémát, ezért nem tudta ellátni a Manninger Jenő Országos Baleseti Központ az ügyeletet vasárnap. Ez idő alatt az Országos Mentőszolgálat a János kórházba vitte az ellátásra szoruló gyerekeket. A János kórház közlése szerint az ügyben nem indul vizsgálat.

Vasárnap délutántól egész Észak- és Közép-Magyarország gyermeksebészeti és gyermektraumatológiai ügyeletét a János kórház látta el – számolt be Facebook-oldalán Kőnig Róbert gyermeksebész. Kőnig arra is kitért bejegyzésében: a 24 órás ügyelet alatt összesen 163 gyereket láttak el.

Egy későbbi posztban már arról írt, hogy a szülők jelentős része nehezen viselte a kialakult helyzetet, sőt, 

voltak páran, akik sértegették, fenyegették őket, de volt olyan is, aki rájuk törte az ajtót.

A 24.hu megkeresésére a Szent János Centrumkórház elmondta, a gondot az okozta, hogy egy informatikai hiba miatt vasárnap 17 óra 20 perctől 22 óra 6 percig a Manninger Jenő Országos Baleseti Központ nem tudta ellátni az ügyeletet.

A centrumkórház válaszában jelezte: vasárnap reggel 8 órától hétfő reggel 8 óráig az Észak-budai Szent János Centrumkórház és a Manninger Jenő Országos Baleseti Központ volt a felelős a gyermeksebészeti és gyermektraumatológiai ügyelet ellátásáért. Amíg a Manninger Jenő Országos Baleseti Központ nem tudta ellátni az ügyeletet, az Országos Mentőszolgálat a János kórházba vitte az ellátásra szoruló gyerekeket – összesen huszonkettőt.

A János kórház közlése szerint az ügyben nem indul vizsgálat, hiszen a kórházi ellátók esetében máskor is előfordul olyan előre nem látható esemény, aminek következtében az ellátás átmenetileg átszervezésre kerül. Hozzátették, hogy kollégáik „kitartóan helytálltak, a megnövekedett esetszámok ellenére az összes gyermeket ellátták”.

Rovatok