Index Vakbarát Hírportál

Nem drágul a cigaretta és az alkohol a jövedéki adó emelése után

2023. június 7., szerda 14:51 | aznap frissítve

Kedden a kormány bejelentette, megemeli a jövedéki adó szintjét, ami által többek között az üzemanyagára emelkedni fog. A személyi jövedelemadó növelését az Európai Unió sürgette.

Korrekció: cikkünk korábbi változatában tévesen írtuk azt, hogy a cigaretta ára emelkedik a jövő évtől kezdve. Alább ismertetjük a Pénzügyminisztérium közleményét ezzel kapcsolatban. 

Mint előzőleg írtuk, Varga Mihály pénzügyminiszter kedden kijelentette, a kormány megvédi a családbarát adórendszert, azonban Magyarország évek óta kockáztatta a kötelezettségi eljárást azzal, hogy az uniós szintnél alacsonyabban határozta meg a jövedéki adó szintjét. Utóbbit az alkoholtermékek, a dohánytermékek és az energiatermékek értékesítése, illetve felhasználása után kell megfizetni. 

A mostani változtatás lényege az, hogy

jövőre teljesíteni kell az uniós előírást, és az üzemeanyagot érintő jövedéki adó szintjét az uniós minimumszinthez igazítják.

Angyal József okleveles adószakértő az Indexnek úgy nyilatkozott, az adóemelések bújtatva jelennek meg, például az extraprofitadó növelése révén, ugyanakkor a személyi jövedelemadó növekedésében megvédte a kormányt, elmondása szerint azt valóban Brüsszel sürgette. A kormány tavaly nyújtott be derogációs kérelmet a jövedéki adó emelésére, de az unió vezetése ezt sem fogadta el. 

PM: csak az üzemanyag ára nő

Mint írtuk, cikkünk korábbi verziójában – egy félreértés miatt – tévesen írtuk azt, hogy a változtatás miatt emelkedhet a dohánytermékek ára.  Mindezzel kapcsolatban a Pénzügyminisztérium azt közölte lapunkkal:

A tegnap benyújtott adótörvények semmiféle emelést nem tartalmaznak sem a dohánytermékek, sem az alkoholos termékek esetében.

„Mindössze az történt, hogy a veszélyhelyzeti rendeleti szintről törvényi szintre került – változatlan feltételek mellett – ezen termékkör szabályozása. A változás kizárólag az üzemanyagokat terhelő jövedéki adót érinti: Magyarországon ennek szintje évek óta az uniós minimum alatt van, ezért Brüsszel nyomására emeljük jövőre az adó mértékét, az uniós előírásokhoz igazítva” – írták. 

Frissítés: mindezzel kapcsolatban egy – névtelenséget kérő – iparági forrástól is tájékoztatást kértünk, aki azt írta szerkesztőségünknek: a félreértés oka az lehetett, hogy „a vészhelyzeti jogalkotás miatt a hatályos jövedéki adómértékek nem a jövedéki törvényben kerültek kihirdetésre, hanem az extraprofitadókról szóló rendeletben.

Ezek korábban nem kerültek át a törvénybe, mert rendelet magasabb szintű jogszabályt nem módosíthat. Most, a már korábban, a rendeletben kihirdetett adómértékeket teszik át a törvénybe, ahol annak a helye van. Emelésről a dohánytermékek esetében tehát nincs szó, mint ahogy a parlament honlapján fellelhető javaslat indokolása is tartalmazza, ez csak egy technikai átvezetés

– közölte. 

Rovatok