Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor már készül, nagy bejelentést tett

2023. június 7., szerda 17:21

Orbán Viktor bejelentette, hogy Magyarország megkezdte a felkészülést az uniós elnökségre. A bejelentés azt követően érkezett, hogy az Európai Parlament olyan állásfoglalást fogadott el, amely alkalmatlanná nyilvánította Magyarországot a poszt betöltésére.

Orbán Viktor miniszterelnök és kormányának tagjai szerdán részt vettek a 2024. második félévi magyar EU-elnökség tanácsi formációit elnöklő miniszterek felkészítő fórumán a Karmelita kolostorban – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. 

A miniszterelnök az ülésen bejelentette: Magyarország megkezdte a felkészülést az európai uniós elnökségre.

Orbán Viktor szerint tapasztalatban, felkészültségben nincs hiány; kormánya második elnökségére készül, ami Európában szinte példa nélküli.

„Készen állunk az Európa előtt álló kihívások összehangolt, hatékony kezelésére” – mondta, majd megköszönte az Európai Tanács főtitkársági kollégáinak, Didier Seeuws általános és intézményi politikáért felelős főigazgatónak, valamint Agnieszka Bartol kommunikációs főigazgatónak, hogy elfogadták a meghívást, és Budapestre látogattak, hogy a kétnapos felkészülési értekezleten megosszák tapasztalataikat a magyar miniszterekkel.

Az EP szerint alkalmatlan Magyarország

Az Európai Parlament eddig példátlan módon olyan állásfoglalást fogadott el, amely alkalmatlanná nyilvánította Magyarországot az Európai Unió soros elnökségének betöltésére.

A Magyarország elleni állásfoglalásra 442 képviselő szavazott igennel, 144 nemmel, és 33-an tartózkodtak. 24 pontban sorolták fel azokat a kifogásokat, amelyekkel a testület szerint hazánk megsérti a jogállamiságot és az alapvető jogokat, illetve utaltak velünk szemben az uniós források befagyasztására. Bár az állásfoglaláshoz érkeztek a szélsőjobbról módosítók, azokat végül leszavazták.

Az állásfoglalás elfogadása nem jár jogi következményekkel, de politikai üzenetet azért hordoz az ügy. Az Európai parlament hét frakciójából öt terjesztette be a javaslatot. Ők együtt egyébként a testület többségét alkotó Európai Néppárt (EPP), a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D), a Renew Europe, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség (Greens/EFA) és a Baloldal (GUE/NGL) volt.

A szövegben az áll, hogy ha a Tanács nem talál megoldást a soros elnökség kérdésében, akkor a Parlament megteszi a megfelelő lépéseket, bár az nagy kérdés, hogy mit tud tenni az ügyben

(Borítókép: Orbán Viktor 2023. május 4-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok