Index Vakbarát Hírportál

Uniós pénz hiányában csoportos létszámleépítést hajt végre egy állami cég

2023. június 7., szerda 09:47

A Digitális Kormányzati Fejlesztés és Projektmenedzsment Kft.-nél kétkörös csoportos létszámleépítés várható, mivel nem érkezik uniós támogatás Magyarországra. A céget 2021-ben alapították.

Mivel nem érkeznek uniós pénzek Magyarországra, május végén csoportos létszámleépítést jelentett be a Digitális Kormányzati Fejlesztés és Projektmenedzsment Kft. (DKF) vezetősége. A 24.hu értesülése szerint jelenleg 120-an vannak a cégnél, ám

a munkavállalók legkevesebb felét kirúgják.

A lap úgy tudja, a létszámleépítés kétkörös lesz, és a dolgozókat arról tájékoztatta a vezetőség, hogy próbál segíteni, hogy cégcsoporton belül találjanak helyet az elbocsátottaknak, de konkrétumok még nem hangzottak el.

A 2021 februárjában alapított cég vezérigazgatója Takács Gábor, tulajdonosi jogait pedig a Digitális Magyarország Ügynökség Zrt. (DMÜ) gyakorolja. A DKF-et azért hozták létre, hogy a nagyobb állami hivatalok, állami cégek költségvetési és európai uniós projektjeit innen felügyeljék, minőségbiztosítsák, és néhány projektet maguk is levezényeljenek.

Nincs elég munka

A cég jelenleg ugyan végez minőségbiztosítási munkát, és a közelmúltban konzorciumi partnerként részt vett két projektben is, a Magyarországnak járó uniós támogatások befagyasztása miatt nincs olyan munka, amelyet kizárólag a DKF menedzselne.

A lapnak nyilatkozó egyik forrás azt mondta, hogy egy-másfél évig bőven akadt munkájuk, de „az elmúlt időszakban nem kevés malmozás volt”. A helyzet az országgyűlési választás után egy hónappal kezdett romlani: először a tizenharmadik, majd a tizennegyedik havi fizetést vették el, majd leváltották a korábbi vezérigazgatót.

A társaság honlapján olvasható, hogy a cég ügyvezetője havi bruttó 1,55 milliót, három igazgató bruttó 2 milliót, egy pedig bruttó 700 ezres alapbért kap, a felügyelőbizottsági tagok pedig 225 ezer és 300 ezer forint közötti tiszteletdíjban részesülnek.

Rovatok