Index Vakbarát Hírportál

Másodfokú riasztás van érvényben, éjszakára sem nyugszik a légkör

2023. június 8., csütörtök 20:50

Felhőszakadásra és villámárvizek kialakulására is van esély éjszaka, jelenleg az ország nyugati részén elsőfokú, délnyugaton másodfokú riasztás van érvényben felhőszakadás miatt. Zivatarokra lehet még számítani keleten is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat felhívást tett közzé a közösség médiában: éjszakára sem nyugszik meg a légkör, veszélyjelzésük folyamatosan frissül. A honlapjukon azt írták, változatlanul országszerte alkalmasak lesznek a légköri feltételek zivatarok kialakulásához, egy adott pont felett akár több alkalommal is előfordulhatnak, és ezúttal az előttünk álló éjszaka sem csökken határozottan a számosságuk.

A zivatarokhoz tartozó fő kísérőjelenség továbbra is a felhőszakadás lesz. Ennek a Dunántúl nyugatabbi tájain van valamivel alacsonyabb valószínűsége pénteken, másutt szinte bárhol előfordulhat az időszak végéig.

Rövid idő alatt 25-50, kisebb körzetekben akár 50 millimétert meghaladó mennyiség gyűlhet össze,

utóbbira, illetve villámárvízre az Északi-középhegység tágabb környezetében, az Alföld középső, nyugati részén, valamint a Dunántúl keleti és déli megyéiben a legkedvezőbbek a feltételek. Átmeneti viharos széllökés, jégeső sem kizárt a zivatarok környezetében, de nem ez lesz a jellemző.

A Balatonnál másodfokú viharjelzés van érvényben.

Rovatok