Index Vakbarát Hírportál

Nem tágít az időjárás, kiadták a figyelmeztetést

2023. június 9., péntek 06:20

Pénteken fülledt, zivataros idő várható, napközben 21 és 27 fok között alakulhat a hőmérséklet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat felhőszakadásra is figyelmeztet. Villámlás, jégeső és szélerősödés is előfordulhat országszerte.

Pénteken többfelé záporokkal, zivatarokkal tarkított fülledt időre van kilátás. Helyenként felhőszakadás továbbra is előfordulhat. A szél ismét csak zivatarok környezetében támadhat fel. Hajnalra, reggelre sokfelé pára, köd képződhet. Reggel 12 és 17, délután 21 és 27 fok között alakulhat a hőmérséklet, de a záporokat, zivatarokat követően hirtelen több fokkal hűvösebb lehet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken az összes vármegyére kiadta az elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést zivatar miatt.

Villámlás, jégeső és szélerősödés is előfordulhat országszerte.

Bács-Kiskun, Pest, Nógrád, Heves, Jász-Nagy-Szolnok, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében felhőszakadás miatt másodfokú, narancssárga figyelmeztetés van érvényben. Intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

A fülledt idő hatással lesz a szervezetünkre

Pénteken sem lesz felettünk időjárási front, de különféle tünetek továbbra is jelentkezhetnek. A fülledt idő miatt az arra érzékenyebbeknél fejfájás, migrén, fáradékonyság, dekoncentráltság, esetleg nehézlégzés, légszomj és rosszullét előfordulhat.

Ingadozhat a vérnyomás, valamint előtérbe kerülhetnek a keringési panaszok. Újabb nehéz nap vár az idősekre, a szívbetegekre, valamint a keringési panaszokkal élőkre, így ők lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést.

Záporok, zivatarok idején fokozódik a fülledtség, romolhat az asztmások, illetve a légzőszervi megbetegedésekkel élők állapota, így ők ekkor lehetőleg tartózkodjanak zárt térben – írja az Időkép.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok