Index Vakbarát Hírportál

Medián: A budapesti fideszesek fele helyesli Karácsony Gergely kezdeményezését

2023. június 11., vasárnap 12:48

A Karácsony Gergely főpolgármester által kezdeményezett Budapesti Lakógyűlés elérte a fővárosi lakosság ingerküszöbét, többségük helyesli is a kezdeményezést – derült ki a Medián és a 21 Kutatóközpont felméréséből.

A kutatás szerint május közepén a budapestiek 71 százaléka tudott a lakógyűlésről, amelyben több témáról, köztük a Lánchíd forgalmi rendjéről kérdezik a lakosságot. Az ellenzéki szavazók körében 10 százalékponttal többen tudtak a lakógyűlésről, mint a kormánypárti bázisban.

A hvg.hu által ismertetett felmérés alapján a fővárosiak 72 százaléka jó ötletnek tartja, hogy dönthessen a város ügyeiről. A budapesti fideszes szavazók fele is így vélekedik, míg az ellenzékiek 87 százaléka.

A megkérdezettek 35 százaléka szerint leginkább az szolgálná Budapest érdekeit, ha autókkal is lehetne közlekedni a Lánchídon, viszont 58 százalék csak a buszokat, taxikat és bicikliket engedné a hídra.

A Medián és a 21 Kutatóközpont a felmérést a Budapest Brand Zrt. megbízásából készítette 2023. május 13–19. között, a budapestieket nem, kor és iskolai végzettség alapján reprezentáló 1000 fős minta telefonos megkérdezésével.

Rovatok