Index Vakbarát Hírportál

Az Igazságügyi Minisztérium azt ígéri, teljes gőzzel ellenőrzi a kötelező akciózás betartását

2023. június 13., kedd 12:13

A Fogyasztóvédelmi Hatóság rendkívüli vizsgálatot rendelt el tegnap szerte az országban, hogy ellenőrizze, a kereskedők betartják-e a kötelező akciózásra vonatkozóan meghozott új szabályokat. Ezzel kapcsolatban jelent meg nemrég egy bejegyzés az illetékes államtitkártól.

„Az Igazságügyi Minisztérium szakmai irányítása alatt működő fogyasztóvédelmi hatóság rendkívüli témavizsgálatot rendelt el a tegnapi napon szerte az országban, hogy ellenőrizze, a családok védelmében meghozott új inflációellenes intézkedést maradéktalanul alkalmazzák-e a kereskedők” – derül ki Kupecki Nóra, az Alkotmányjogi Jogalkotásért és Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkár Facebook-posztjából.

A közlemény szerint az ellenőrzések kiterjednek az árcsökkentés tényére és mértékére vonatkozó tájékoztatási, forgalmazási és árusítási kötelezettség megsértésének vizsgálatára.

Kupecki szerint a fogyasztóvédelmi hatóság a jogsértés megállapítása esetén az adott jogsértéshez igazodóan bírságot szab ki, ami akár több tíz millió forint is lehet.

Amennyiben a jogsértés súlya indokolja, a bírság alkalmazása helyett, illetve mellett ideiglenesen megtilthatja a kereskedőnek a kereskedelmi tevékenység folytatását a jogsértéssel érintett üzletben, aminek időtartama legalább egy nap és legfeljebb fél év lehet.

Rovatok