Index Vakbarát Hírportál

Már jönne a kárpátaljai háborús hős budapesti nagykövetnek, de Novák Katalin még nem engedi

2023. június 13., kedd 21:09

Novák Katalin asztalán aláírásra vár Sándor Fegyir leendő budapesti nagykövet befogadó nyilatkozata. Abban az esetben, ha két ország között remek diplomáciai kapcsolatok vannak, a folyamat gyorsan lezárul, jelen esetben három hónapja húzódik az ügy, pedig egyes ukrán hangok szerint stabilizálódni látszik Magyarország és Ukrajna kapcsolata.

Több hónapja nem kerül aláírás Sándor Fegyir nagyköveti befogadó nyilatkozatára – írja a Szabad Európa diplomáciai forrásokra hivatkozva. Sándor Fegyir, a kárpátaljai önkéntes katona, az Ungvári Nemzeti Egyetem volt tanára már három hónapja megerősítette a hírt, hogy ő lesz Ukrajna budapesti nagykövete. Már június közepe van, de még mindig nem tud hivatalba lépni, mert a befogadó nyilatkozat Novák Katalin köztársasági elnök íróasztalán pihen és vár aláírásra. 

A érkező nagykövetet érintő befogadó nyilatkozat elfogadása azon múlik, hogy milyen a két ország viszonya, illetve mennyire tapasztalt az adott diplomata. Általában két hónap alatt sor kerül a befogadó nyilatkozat aláírására, de van, amikor nyomásgyakorlásra használják a diplomáciában. 

A két ország remeknek nem igazán nevezhető kapcsolata miatt nem példa nélküli, hogy hosszabb időt kell várni egy nagykövet befogadására. 2018-ban a kijevi magyar nagykövet, Íjgyártó István is több hónapot várt a befogadó nyilatkozatra Kijevtől. 

Magyarországtól függetlenül nem kommentáljuk a nagykövetek kinevezésének kérdését – kizárólag a vonatkozó elnöki rendeletek kiadása után

– mondta a Szabad Európának Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője.

Az ukrán–magyar viszony

Novák Katalin május 9-én adta át a megbízólevelet Magyarország új kijevi nagykövetének, Heizer Antalnak. 

Szolomija Bobrovszka ukrán parlamenti képviselő (Holosz párt), a NATO Parlamenti Közgyűlésével fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttségének helyettes vezetője azt mondta az ügyről, hogy tudomása szerint a nagykövetek kinevezésének késlekedése kétségtelenül „politikai momentum az ukrán és a magyar fél számára, mindkettőt ki kellene nevezni”.

Bobrovszka szerint stabilizálódik a két ország diplomáciai kapcsolata.

Az ukrán parlament mindeközben jóváhagyta a 9332. számú törvénytervezetet, amely 2024. szeptember 1-jéig meghosszabbítja az ukrán nyelvre való átállást azokban az iskolákban, ahol az oktatás valamelyik európai uniós ország nyelvén folyik. Bobrovszka szerint nyilvánvaló, hogy a magyar kisebbségnek tett gesztusról van szó. 

Nyilvánvaló, hogy ezt a magyar kisebbségért tették. Ennek megfelelően ez újra és újra azt mutatja, hogy Kijev milyen kompromisszumra hajlandó, miközben Budapest elzár minket a NATO és az EU felé vezető úttól 

– mondta Bobrovszka. Hozzátette: személy szerint nagyon jónak tartja, hogy Magyarország előző ukrajnai nagykövete, Íjgyártó István befejezte a megbízatását.

Sándor Fegyir

Volodimir Csubirko, a Kárpátaljai Regionális Tanács elnöke szerint Sándor Fegyir a legalkalmasabb jelenleg a nagyköveti pozícióra, mert kiválóan érti a határon túli magyarság viszonyait és azokat a problémákat, amelyek a mai orosz–ukrán viszonyban a legjelentősebbek.

Sándor Fegyir, az ukrán hadsereg magyar származású önkéntesekből álló egysége, a Kárpátaljai Sárkányok egyik ismert alakja az orosz invázió elején már ismertté vált azzal, hogy a lövészárokból tartott online órákat hallgatóinak. Az ungvári származású tanár szociológiából tudományos, filozófiából doktori fokozattal rendelkezik.

A kárpátaljai hadifoglyok ügye mérgezi a viszonyt

A hazai sajtóban elsőként számoltunk be arról, hogy 11, orosz fogságba esett, ukrán oldalon harcoló kárpátaljai magyar katonát szállítottak Magyarországra. A történtek pedig azóta kifejezetten nagy port kavartak a nemzetközi politikában, Magyarországon és Ukrajnában egyaránt.

Az ukrán álláspont szerint Magyarország fel akarja használni a szabadon bocsátott hadifoglyokat Ukrajna ellen. Sőt, olyan vélemények is megfogalmazódtak ukrán politikusok részéről, hogy maga Orbán Viktor ejtette túszul a hadifoglyokat.

Reagált a Sándor-palota

„A diplomácia szabályainak megfelelően külföldi nagykövetek jóváhagyásával kapcsolatos kérdéseket a Sándor-palota nem kommentál”– írta a Sándor-palota az Indexnek azt követően, hogy megkerestük az új ukrán nagykövet kinevezésének ügyében. 

Rovatok