Index Vakbarát Hírportál

Sokkoló adatok jelzik, milyen Magyarországon gyereknek lenni

2023. június 13., kedd 08:52

A magyar tizenévesek körében átlag feletti a dohányzás és az alkoholfogyasztás elterjedtsége, miközben a tavalyi évben több mint százezer 18 év alatti nem fért hozzá a házi gyermekorvosi ellátáshoz. Nagyságrendileg ugyanennyien voltak azok, akik 2022-ben „veszélyeztetettként” szerepeltek a nyilvántartásban, és több mint 400 ezer fiatalkorú élt alkoholista szülővel. Ami az örökbefogadásokat illeti: a rendszer nem működik olajozottan, az érintettek tíz százaléka jobb híján külföldre kerül – többek között ilyen megállapításokat tartalmaz a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány jelentése, mely bár kedvező fejleményekre is rámutat, az összkép közel sem mondható pozitívnak.

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány 2016 óta minden évben elkészíti a Gyermekjogi Jelentést, mely arra hivatott választ adni, hogy az elmúlt egy esztendőben milyen volt hazánkban fiatalkorúnak lenni. Az alapítvány munkatársai, szakértői a jelentést a 2022-ben hatályba lépett jogszabályok, legfontosabb gyermekjogi és gyermekvédelmi események, valamint a frissen publikált kutatások, statisztikák, tanulmányok és médiatartalmak alapján állították össze.

A készítők a dokumentum elején leszögezik: bár igyekeztek a legjobb tudásuk szerint dolgozni, nem könnyítette meg a munkájukat, hogy régiónként, társadalmi csoportokként, egyéni élethelyzetekként nagyon eltérő gyermeki sorsok vannak, és emellett megannyi rendszerszintű tényező is befolyásolja, hogyan érezték magukat a 18 éven aluliak.

„Ráadásul sok tekintetben 2022 nem is új dolgokat hozott, hanem csak tisztán megmutatta a hosszú évek – időnként évtizedek – negatív trendjeinek eredményét. A következményekkel szembesülünk most, miközben az okok és a kiváltó tényezők a múltban húzódnak – vagy évek óta tartó halogatások miatt most csúcsosodtak ki” – mutattak rá a jelentésben, amely számos sokkoló megállapítást tartalmaz.

Egyre kevesebb gyerek születik

Több gyerek követett el bűncselekményt

Még a 2016-os elvárás is döcög

Munkerőhiánnyal küzd a gyermekvédelem

Örökbefogadás: nem javult a helyzet, sőt!

Sok SNI-s gyerek, kevés szakember

Több ezer tiltakozó akció országszerte

Háromból két gyereknek van Facebookja

400 ezer gyerek él alkoholista szülővel

Több mint kétezer ukrán gyermek tanul hazánkban

Vannak pozitív adatok is

„Gyerekekből lesznek a felnőttek, ezt jól tudjuk. Minden, ami 18 éves korunkig történik velünk, meghatározó befolyásoló erővel bír a jövőnkre. A Gyermekjogi Jelentés elolvasása után viszont okkal merülhet fel a kérdés: ilyen hatással akarunk-e lenni a gyerekeinkre? Milyen jövőt szánunk nekik és magunknak?” – tette fel a kérdést a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány a jelentést összegzésképp.

(Borítókép: Index)

Rovatok