Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péternek elege van, hogy az EU szerint a magyar kormány Moszkva kottájából játszik

2023. június 13., kedd 12:25

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter párizsi munkalátogatása alkalmával interjút adott a francia LCI csatornának. A tárcavezető az interjúban többek között az ukrajnai háborúról és az Európai Parlament állásfoglalásáról is beszélt, miszerint Magyarország alkalmatlan az uniós soros elnökség ellátására.

A külügyminiszter kiemelte, mivel Magyarország és Ukrajna szomszédos országok, ezért a háború negatív hatásai nagyon súlyosak számunkra gazdaságilag, például inflációs szempontból vagy az élelmiszerek és az energia árára gyakorolt hatás miatt. De ami szerinte még fontosabb, hogy egy olyan nemzetet képvisel, amelynek tagjai meghalnak a háborúban, hiszen nagy magyar közösség található Ukrajnában.

Mivel ők ukrán állampolgárok, ezért őket is besorozzák az ukrán hadseregbe, és ezt követően a frontra küldik őket, ahol sokan közülük meghalnak, vagyis sok magyar halottról van szó. Ezért ezt a problémát mi más szemmel nézzük, hiszen magyarokat is érint

– fogalmazott a tárcavezető.

Szijjártó Péter szerint Magyarország a lehető leghamarabb tűzszünetet szeretne, életeket akar menteni, amit viszont csak békével lehet. Ha továbbra is folytatódnak a fegyverszállítások, ha a háború elhúzódik, egyre több és több halott lesz. Ezt mindenáron el kell kerülni – tette hozzá.

Az interjúban kiemelte, hogy Magyarország talán az egyetlen NATO- és EU-tagállam, amely nem szállít fegyvereket Ukrajnába. A tárcavezető úgy fogalmazott, hogy a fegyverszállítások meghosszabbítják a háborút, és minél tovább tart a háború, annál több halott lesz.

Szerinte a nemzetközi közösségnek a fegyverszállítások helyett tennie kellene a békéért, mert a csatamezőn nem fog megoldás születni erre a háborúra. Szijjártó Péter azt is elmondta, elege van azokból a vádaskodásokból, miszerint a magyar kormány Oroszország kottájából játszik. 

Nem, mi ezt a problémát Magyarország szempontjából nézzük, mi egy szomszédos ország vagyunk, több mint egymillió ukrán menekültet fogadtunk be. Látjuk a szétszakított családokat, a szenvedést. Minden érvelés, amely a konfliktus meghosszabbítása mellett szól, csak növeli a szenvedők számát

– jelentette ki a tárcavezető.

Az oroszországi gáz- és olajbeszerzésekkel kapcsolatban Szijjártó Péter azt mondta, „nagyon álszent megközelítésnek” tartja, hogy ezzel Magyarország Oroszország háborúját finanszírozná. Szerinte amíg nincs meg a megfelelő infrastruktúra, hogy kiváltsa az orosz energiahordozókat, nem lehet azt kérni, hogy vágják el az orosz forrást.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a béke eléréséhez nyitva kell tartani a kommunikációs csatornákat. Mint mondta, a legutóbbi G20 alatt még az amerikai külügyminiszter is találkozott orosz partnerével, és Szijjártó Péter is folytat párbeszédet Szergej Lavrovval.

Arra a kérdésre, mi a válasza arra, hogy Németországnak kétségei vannak afelől, hogy Magyarország miként tudja ellátni az Európai Tanács soros elnökségi pozícióját 2024 második szemeszterében, a tárcavezető ezt nevetséges megjegyzésnek nevezte.

Az Európai Unió nagyon egyértelmű szabályokkal rendelkezik a rotációs elnökségről. A német politikusok gyakran vádolnak minket, magyarokat azzal, hogy megszegjük a jogállamiság értékeit, de valójában épp ez a kritika szegi meg az unió alapszerződéseit, és az egy nagyon demokráciaellenes javaslat, hogy visszavonják egy tagállam törvényes jogát az elnökségi tisztség betöltésére csak azért, mert politikai nézeteltéréseink vannak. Ez egyáltalán nem demokratikus

– fogalmazott.

Az illegális migráció senkin nem segít

A magyar kormány migrációs politikájáról Szijjártó Péter úgy vélekedik, hogy egyik országot sem fogja segíteni a tömeges illegális migráció, és azok az államok, amelyeknek mégis szüksége van a bevándorlókra, ne gyakoroljanak nyomást másokra.

A jövő évi európai választásokkal kapcsolatban elmondta: reméli, meg tudják ismételni a legutóbbi parlamenti választások eredményét, és az lenne a fontos számukra, hogy egy békepárti többséget alakítsanak ki az Európai Parlamentben.

Szijjártó Péter azokat a vádakat is nevetségesnek nevezte, amelyek szerint Orbán Viktor győzelme mögött a kormánypárti sajtó áll. 

Van egy mondásunk Magyarországon: ha nyerünk, mondunk egy viccet, ha vesztünk, akkor sajtókonferenciát tartunk. Azok, akik ilyen jellegű véleményeket mondanak a választási rendszerünkről, azok a vesztesek oldalán állnak, és csak azért mondanak ilyen hamis vádakat, mert azt szerették volna, ha az ellenzék nyer, de mi győztünk, mert egész egyszerűen ez volt az emberek akarata

– magyarázta a tárcavezető, aki szerint aki megkérdőjelezi a magyar választások legitimitását, az valójában a magyar emberek akaratát kérdőjelezi meg.

A riporter az interjú végén kitért arra, hogy Orbán Viktor, aki sokat harcolt a szovjet diktátor ellen, most mégis ő a legengedékenyebb Vlagyimir Putyinnal szemben. Szijjártó Péter szerint Magyarország negyven évig harcolt a kommunistákkal, és senki nem segített nekünk, hogy felszabaduljunk a kommunista rezsim alól.

Vagyis megkérdőjelezni azt, hogy mi antikommunisták vagyunk, az nem túl hiteles

– mondta.

A tárcavezető végezetül elmondta, hogy a magyar álláspontnak nincs semmi köze sem Oroszországhoz, sem Ukrajnához.

„Ez egy kizárólagos magyar álláspont, nem érdekel bennünket, hogy hívják az orosz vagy az ukrán elnököt. Ebben az esetben a háborúban részt vevő felektől függetlenül kell gondolkodnunk, hogy visszataláljunk a békéhez” – tette hozzá Szijjártó Péter.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, keddi, percről percre frissülő cikkünket itt találja.

Rovatok