Index Vakbarát Hírportál

Csoportos élet- és baleset-biztosítás nélkül dolgoznak az önkéntes tűzoltók?

2023. június 15., csütörtök 19:23

A hivatásos szervek tagjaira, valamint az önkéntes és önkormányzati tűzoltókra a beavatkozás idejére szóló csoportos élet- és baleset-biztosítás szerződése április 18-án megszűnt, és a Belügyminisztérium nem tervezi megújítani – tudta meg a lánglovagok.hu Dobson Tibortól, a Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ) elnökétől.

Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ) elnöke szerint április 18-ától megszűnt a beavatkozás idejére szóló csoportos élet- és baleset-biztosítás a tűzoltók számára. Bár már jóval korábban lejárhatott a biztosítás, az MTSZ elnöke is csak most értesült róla – írja a lánglovagok.hu.

Az elnök szerint most három lehetőség áll a rendelkezésükre:

Az első megoldás esetében kiemelte, hogy semmi sem változna, azonban jelentős költséget róna a Magyar Tűzoltó Szövetségre, és csak a beavatkozás idejére szólna a biztosítás. A második esetben pedig saját költségre kellene fizetniük az egyesületnek, de a belügyi támogatásban ez elszámolható. 

Mit mond a törvény?

Dobson Tibor nem tudja, hogy akkor most vonulhatnak-e biztosítás nélkül az önkéntes tűzoltók, a Belügyminisztérium, valamint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pedig a sajtómegkeresésre ez idáig nem reagált.

Az önkéntes tűzoltó-egyesületek támogatásának, tűzoltó szakmai ellenőrzésének katasztrófavédelmi feladatairól szóló 7/2018. (VIII. 23.) BM OKF utasítás tartalmazza az önkéntes tűzoltó-egyesületek együttműködési megállapodásának a mintáját. E szerint az I. és II. kategóriába tartozó egyesületek kötelezettséget vállalnak arra, hogy a külön miniszteri rendeletben meghatározott szakképesítés, megfelelő védőfelszerelés, élet- és baleset-biztosítás nélkül tűzoltásban, műszaki mentésben nem vesznek részt

– mondja ki a törvény.

A lánglovagok.hu szerint van olyan tűzoltó-egyesület, amely a biztosítás hiánya miatt jelenleg csak a székhelytelepülés határáig vonul.

A Klubrádió úgy tudja: „A biztosítások megszűnéséről a kormány egyáltalán nem tájékoztatta a rendvédelemben dolgozókat, így a biztosítások megszűnése úgy derült ki, hogy káresemény bejelentésekor a biztosító közölte az érintettekkel, hogy a szerződés már nem érvényes, így a biztosítást nem tudják igénybe venni”. 

Rovatok