Index Vakbarát Hírportál

Figyelmeztet a NAV, ezekre kell figyelni külföldi utazáskor

2023. június 15., csütörtök 14:56

Külföldi utazás esetén be kell tartani a jövedéki termékekre, kisállatokra és a készpénzre vonatkozó speciális szabályokat is – tudatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a szabályok közötti eligazodáshoz figyelembe kell venni az úti célt, ugyanis az Európai Unió (EU) határain belüli, illetve azon kívüli utazásokra más-más szabályok vonatkoznak.

Ha valaki az Európai Unió tagállamai között utazik, akkor alapesetben a saját célra vagy ajándékba vásárolt termékek ki- és behozatalára nincsenek korlátozások, vannak azonban olyan áruk – veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok, gyógyszerek, vadászfegyverek, alkohol- és dohánytermékek, illetve a háziállat utaztatása –, amik korlátozáshoz, engedélyhez kötöttek.

A NAV azt javasolta, hogy érdemes igazolást kérniük orvosuktól a folyamatos gyógyszeres kezelésben részesülőknek, mert csak a háziorvosuk által előírt mennyiségű gyógyszert vihetik magukkal tagállami utazásaikra.

Az EU-n belül házi kedvenc kizárólag olyan állatútlevéllel (pet passport) kísérheti gazdáját külföldre, amit a gazda lakóhelye szerint illetékes állatorvos állított ki – írták.

Speciális szabályok

Nem mindegy, hogy repülővel vagy autóval utazunk

A behozatali szabályok szempontjából az sem mindegy, hogy az unión kívülről mivel utazunk Magyarországra: 17 éves kor felett légi úton például 200 szál, egyéb úton 40 szál cigaretta, 16 liter sör, 4 liter bor hozható be vám- és adómentesen.

Alkohol- és dohánytermék kivételével különféle áruk légi úton 430 euró, közúti és vasúti forgalomban 300 euró értékben hozhatók be vám- és adómentesen. 15 év alatti utasoknál – az utazás módjától függetlenül – 150 euró az értékhatár – fűzték hozzá.

Ha úti célunk az EU-n kívülre esik, akkor a kivitelnél a célország jogszabályait is be kell tartani. Ezekről a szabályokról a magyarországi diplomáciai képviseletek adnak felvilágosítást.

A készpénzre is figyelni kell

Minden olyan, az Európai Unió külső határait átlépő utas, akinél 10 000 euró vagy ennél több készpénz – akár különböző pénznemekben – vagy ennek megfelelő összértékű, készpénz-helyettesítő eszköz van, köteles azt írásban bejelenteni annál a vámhatóságnál, ahol az unió területére be- vagy onnan kilép.

Az értékpapír, kötvény, részvény, utazási csekk mellett a legalább 90 százalékos aranytartalmú aranyérmék és a legalább 99,5 százalékos aranytartalmú aranyrudak, aranyrögök, aranyszemcsék is beleszámítanak az értékbe.

Általános forgalmi adó alól mentes a külföldi utas által vásárolt termék, ha azt személyi vagy útipoggyászának részeként az Európai Unió területéről kiviszi – áll a NAV közleményében.

Rovatok