Magyar rekordra készül Fót: 5000 adag somlói galuskát készítenek szombaton a Soml(y)ói Feszten, a fóti Somlyó-tónál.
A magyar cukrászat egyik legismertebb süteménye Fóton született meg, Szőcs József Béla cukrászmesternek köszönhetően, aki az 1958-as brüsszeli világkiállításra álmodta meg és készítette el az új desszertet – áll a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.
Nevet is a fóti cukrászmester adott a süteménynek, méghozzá a fóti Somlyó-dombról, amelynek lábánál évtizedek óta élt, és ahol később a saját cukrászdája is működött.
A „Somlyói” egy elírás miatt lett „somlói”: Brüsszelben valaki véletlenül lehagyta az ipszilont a díjnyertes desszert nevéből.
Fót büszke a magyarok egyik kedvenc édességére, és ápolja a somlói hagyományait, így szombaton új szintre emeli a somlói fogyasztásának élményét: magyar rekordot döntve,
ötezer adag ingyenes finomsággal várja az érdeklődőket a fóti Somlyó-tónál.
Az eseményen ott lesz többek között a 2023-as Bocuse d’Or világverseny bronzszobrosa, Dalnoki Bence, a két Michelin-csillagos Stand étterem séfje, aki saját somlóikreációját is bemutatja, valamint Várkonyi Attila, azaz DJ Dominique, zenész, rádiós és televíziós műsorvezető, továbbá Erdei Zsolt világ- és Európa bajnok, olimpiai bronzérmes korábbi profi ökölvívó.