Index Vakbarát Hírportál

Budapesté a világ legforgalmasabb villamoshálózata

2023. június 15., csütörtök 16:14

Vitézy Dávid korábbi közlekedésért felelős államtitkár, közlekedési és városmobilitási szakértő a Facebook-oldalán jelentette be, hogy Budapest villamoshálózata a legforgalmasabb a világon. Az UITP, a Nemzetközi Tömegközlekedési Szövetség rendszeresen tesz közzé különböző statisztikákat, amiből látható, a főváros vezető helye nem változott az összesítésben.

Továbbra is Budapesté a világ legforgalmasabb villamoshálózata Vitázy Dávid szerint, aki az állítását az UITP, a Nemzetközi Tömegközlekedési Szövetség statisztikáira alapozta. Most tették közzé a 2019–2020–2021-es év adatait, amelyből úgy tűnik, a 2021-es évben a pandémia miatt látható a visszaesés világszerte, de Budapest vezető helye nem változott.

Budapest a villamosok városa, érdemes erre büszkének lennünk és örülni annak, hogy nálunk egy eleve elektromos közlekedési mód ilyen domináns tudott maradni, így nem néhány új elektromos busz képviseli csak a felszíni közlekedésben a dízel utáni kort, hanem eleve alapjaiban zöld a közösségi közlekedési rendszerünk

– olvasható a bejegyzésben.

Szerinte először „a nagykörúti felújítással és a Combinók érkezésével 2006 körül, majd 2010 után, a BKK létrejöttével és az 1-es és a 3-as átfogó felújításával, a Budai Fonódó megépítésével, a máig élő és máig Budapest számára új villamosokat biztosító, 2014-ben általunk megkötött CAF-villamosbeszerzési szerződéssel a budapesti villamoshálózat új lendületet kapott”.

Az is kiderült, hogy több terv van a villamoshálózat fejlesztésére:

Karácsony Gergely főpolgármester nemrég a Facebook-oldalán jelentette be, hogy 51 darab új villamos érkezik Budapestre, amivel szerinte a legnagyobb villamoscsere-programot hajtják végre a Combinók óta.

Rovatok