Index Vakbarát Hírportál

David Pressman: Magyarországot nem támadja Soros György vagy liberális vírus

2023. június 16., péntek 20:38

David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete az idei, 28. Budapest Pride Közösségi Fesztiválon mondott megnyitóbeszédet. A nagykövet szerint a szabadság és a szerelem egymástól elválaszthatatlan fogalmak.

David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete az idei, 28. Budapest Pride Közösségi Fesztiválon mondott megnyitóbeszédet. A nagykövet köszöntve a rendezvény részvevőit azt mondta, megtiszteltetésnek tartja, hogy részt vehet az LMBTQ-közösség egyik legfontosabb eseményén, amikor párjával épp 22. évfordulójukat ünneplik. 

Szabadság, szerelem. Ezek fontos magyar szavak. Olyan szavak, amelyek jelentése messze túlmutat minden szótári meghatározáson. Olyan szavak, amelyek alapvető, egyetemes értékeket fejeznek ki. A szabadságot és a szeretetet

– mondta Pressman, aki szerint senkit sem lehet arra kényszeríteni, hogy a két fogalom közül válasszon, mert a két szó elválaszthatatlan egymástól. A nagykövet szerint így mindkettőhöz alapvető jogunk van.

A szomorú és komor igazság az, hogy miközben ma itt összegyűlünk, az LMTQ-közösséget támadások érik a világ országaiban, így Magyarországon is

– fogalmazott a nagykövet, aki a tudatlanságot, a gyűlöletet és a félelmet teszi ezért felelőssé. 

Ha azt hisszük, hogy a homofób politika nem meggyőződésből, hanem opportunizmusból fakad, azzal nem enyhítjük a károkat. De elárul valamit a szándékokról. A kiszolgáltatottak kihasználása a gyűlöletkeltés, a támogatók összegyűjtése és a szavazatok növelése érdekében nem újdonság ebben az országban vagy a saját hazámban, de a következmények az egyének, a családok, közösségek és nemzetek pszichéjére és egészségére nézve valósak és pusztítók

– mondta David Pressman, aki szerint Magyarország egy sokszínű ország, és a magyarok a történelmükkel, valamint a saját szívükkel, a saját lelkükkel és a saját istenükkel beszélve határozták és fogják meghatározni önmagukat.

Éppen ezért ebben az országban élnek meleg magyarok, leszbikus magyarok, biszexuális magyarok, transznemű magyarok és interszexuális magyarok, ahogy a világ más országaiban is. Ez nem a kulturális imperializmus terméke, és nem is a dekadens Nyugat exportja. Ez egyszerűen tény, itt is, mint a világon bárhol. Ez a magyar valóság

– tette hozzá David Pressman. A nagykövet szerint vannak magyar gyerekek, akik küzdenek azzal, hogy kik ők, és kit szeretnek, miközben arra vágynak: büszkék lehessenek magukra és a hazájukra. 

Nem számít, hány, kormány által gyártott »brüsszeli« bombákról szóló plakát díszeleg a városban, a valóság az, hogy Magyarországot nem támadják külső erők, nem teszi kiszolgáltatottá a liberális vírus vagy a nyugati dekadencia, nem görnyed Soros György előtt, és nincs kiszolgáltatva a mindenható összeesküvő erőknek. Nem, a valóság ennél sokkal egyszerűbb

– mondta Pressman, aki szerint Magyarország történetét, beleértve az egyenlőségért folytatott mozgalmat is, nem külföldiek, hanem magyarok írják.

Az Egyesült Államok támogatja a magyarokat

„Az Egyesült Államok támogatja Önöket ennek a történetnek a megírásában és az emberi méltóság előmozdítására tett erőfeszítéseikben. Már most tudom, mit fognak írni a szalagcímek, amelyeket Rogán miniszter úr csapata diktál majd a holnapi újságoknak. Kétségtelenül provokációval vádolnak majd, illetve hogy nyugati bölcsességet importálok, és obszcén értékeket erőltetek, miközben beavatkozom Magyarország belügyeibe. Ez legalább annyira kiszámítható, mint amennyire unalmas” – mondta a nagykövet. 

Pressman szerint a magyar emberek bíznak az egyetemes emberi jogokban, és élen járnak az ezért folytatott küzdelemben. 

Ezt a beszédet azonban közölniük kellene, mert a mai este más. Miközben a kormány által ellenőrzött média azt akarja elhitetni Önökkel, hogy én kizárólag ezekről a témákról beszélek, valójában ez az első olyan beszédem, amelyet a melegek jogairól tartok

– mondta a nagykövet, aki hamarosan egy éve tölti be ezt a tisztséget. Pressman szerint egyértelmű, hogy Magyarország a Nyugatot választotta, amikor csatlakozott az EU-hoz, a NATO-hoz és  az EBESZ-hez.

Magyarország és a magyar emberek döntése volt 2003-ban – 20 évvel ezelőtt – az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvény elfogadása, amely tiltja a diszkriminációt, beleértve a szexuális irányultság vagy a nemi identitás alapján történő megkülönböztetést is

– tette hozzá David Pressman. A nagykövet szerint a magyaroknak a korábbi döntéseikre büszkének kell lenniük. 

„A magyar emberek ezt választották, mert megtapasztalták az ellenkezőjét. Nemrég meglátogattam a Terror Háza Múzeumot a folyó túloldalán, Pesten. A legmegrendítőbb dolog az volt a számomra, ahogy a kormány az embereket besúgókká próbálta tenni. Magyar embereket a magyar emberek ellen, szomszédokat szomszédok ellen, testvéreket testvérek ellen, szülőket saját gyermekeik ellen – családokat családtagok ellen –, és mindezt az elnyomás szolgálatában ... kevesek felhatalmazása a sokak kárára” – mondta megnyitóbeszédében, hozzátéve, hogy nem lehetetlen észrevenni a hasonlóságot az Országgyűlés év eleji döntésében, amely a nagykövet szerint arra ösztönzi a szomszédokat, hogy jelentsenek a hatóságoknak gyermekeket nevelő meleg szomszédjaikról.

A gyermekvédelmi törvény

„De sajnos ez a javaslat nem egyedülálló; más javaslatok elfogadásra kerültek és törvényerőre emelkedtek. Oroszországban 2013-ban fogadták el „a hagyományostól eltérő szexuális kapcsolatok propagandáját” tiltó törvényeket. Ezek a barbár orosz törvények nyolc évvel később új otthonra találtak itt, Magyarországon, amikor a kormány törvényeket fogadott el „a homoszexualitás népszerűsítését célzó oktatási programok” betiltásáról. És ez a törvény ma is érvényben van. És – mind Oroszországban, mind Magyarországon – a melegséggel kapcsolatos társadalmi viták visszaszorítását megelőzően és azzal egy időben a független intézmények és a civil társadalom fórumait is beszüntették” – fejtette ki beszédében Pressman, aki szerint a  történelem arra tanít minket, hogy amikor a kormányok bizonyos társadalmi csoportokat diszkriminálni kezdenek azért, akit szeretnek, akár azért, amiben hisznek, akár a politikájuk, akár a fajuk, akár a bőrük színe miatt, a többi embert sem választja el sok ettől.

Tanulnunk kellene a történelemből, és hallgatnunk kellene Orbán Viktor miniszterelnök erőteljes szavaira, amikor egy évtizeddel ezelőtt a holokauszt nemzetközi emléknapján azt mondta: »Megvédjük az ország minden polgárát, ebben a tekintetben nem ismerünk kompromisszumot. Nem tűrjük és határozottan elítéljük a kisebbségek megbélyegzésének minden formáját«. Egyetértek a miniszterelnök úr szavaival. Mindannyiunknak eszerint kellene élnünk.

– mondta Pressman, aki szerint Magyarországon és az Egyesült Államokban is az opportunisták olyan törvényekkel veszik célba az LMBTQI+-személyeket, amelyek megkérdőjelezik méltóságukat, aláássák emberségüket, és veszélyeztetik az egyetemes értékeket. Valódi próbatétel az, hogy intézményeink képesek-e fenntartani az alapvető és egyéni szabadságjogokat, hogy a polgárok – különösen a legelesettebb kisebbségek – képesek-e számonkérni kormányukon saját vállalásaik betartását.

„Tehát, mint mondtam, csak a szabadságról és a szerelemről szeretnék beszélni. Igen. Néha ez azonban nem lehetséges, és néha – például Magyarországon és Oroszországban – törvényellenes is.”

„Milyen meleg nagykövetnek lenni?”

Pressman azt mondta, hogy a munkája egyik legjobb része, hogy beutazhatja az országot, és beszélhet magyar emberekkel.

Sok kérdést teszek fel a diákoknak, és mindig arra bátorítom őket, hogy ők is kérdezzenek tőlem. Mindig azt mondom nekik, hogy semmi sem tilos. Egyik nap egy vidéki középiskolában egy diák felemelte a kezét, és megkérdezte: »Milyen érzés Magyarországon meleg nagykövetnek lenni?«. A válaszom közepénél megálltam. Nem a szavak hiánya miatt. Hanem azért, mert miközben beszéltem, hallottam egy másik hangot a fejemben. És ez a hang azt próbálta kitalálni, hogy a középiskolás diák kérdésére adott válaszommal vajon nem sértem-e meg a magyar törvényeket is

– mondta David Pressman a Pride-hónap alkalmából mondott beszédében. „Pontosan ez a fondorlatos erejük az ehhez hasonló törvényeknek. Nem pusztán arról van itt szó, hogy a kormány hogyan korlátozza a szólásszabadságot, és hogyan cenzúráz. Hanem a csendről is, ami akkor marad, ha az emberek túlságosan félnek ahhoz, hogy egyáltalán megszólaljanak” – tette hozzá.

A magyar emberek éltek már önkényuralomban. Tudják, milyen érzés ez, mert megtapasztalták. És tudják, hogy ez az elnyomó rendszer a félelmen és a gyűlöleten alapul. És tudják, mert megtapasztalták, hogy az igazi demokrácia a szabadságon és a szerelmen alapul. Ezért választották ezt az utóbbit. És ezért fogják ezt megvédeni. Azért szólok ma este Önökhöz, mert hiszem, hogy a világban – és Magyarországon is – több a szabadság és szerelem, mint a félelem és gyűlölet

– mondta az Egyesült Államok budapesti nagykövete.

Rovatok