Index Vakbarát Hírportál

Komoly pénzbírságban részesítette a Médiatanács Bayer Zsolt műsorát

2023. június 17., szombat 20:52

200-200 ezer forintos bírság megfizetésére, illetve a jogsértés nyilvános ismertetésére kötelezte a Hír TV-t a Médiatanács Bencsik András kommentje miatt, ami a Bayer Zsolt vezette Sajtóklub című műsorban hangzott el még március végén.

A tanács azt kifogásolta, hogy Bencsik András újságíró „jó hírként” osztotta meg, hogy egy nemrég elfogadott törvény értelmében Ugandában kivégzik a homoszexuálisokat, ha összeházasodnak – vette észre a HumenOnline.

Állampolgári bejelentések nyomán indult eljárás a Hír TV március 26-i Sajtóklubjában elhangzottak miatt. A beszélgetés egyik témája az az Ugandában elfogadott törvény volt, amely szerint halálbüntetéssel sújthatják a házasságot kötő azonos nemű párokat – közölte a Médiatanács.

A testület szerint a műsorszám sértette az emberi méltóság tiszteletben tartására vonatkozó, valamint a kirekesztésre alkalmas médiatartalom közzétételét tiltó törvényi rendelkezéseket.

A Médiatanács végül 200-200 ezer, azaz összesen 400 ezer forintnyi bírság megfizetésére kötelezte a Hír TV szolgáltatóját. Ezenfelül a jogsértés tényéről szóló közleményt fel kell olvasni a Hír TV adásában, és a televízió honlapjának nyitóoldalán is kötelesek közzétenni azt.

Rovatok