Index Vakbarát Hírportál

Pintér Sándor szerint az elengedett embercsempészek nem Ausztria felé távoznak

2023. június 17., szombat 16:16

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter szerint Pintér Sándor magyar belügyminiszter tárgyalásaik során arról biztosította, hogy a közelmúltban elengedett embercsempészek között nem volt olyan, akit a két ország határrendészei a közös járőrözés során vettek őrizetbe.

Az érintettek mind olyanok, akik már büntetésük java részét letöltötték, és Szerbia felé hagyták el az országot. Erről a HVG360 írt a Der Standard cikkét szemlézve.

Az összes osztrák párt részéről hatalmas felzúdulást váltott ki a magyar kormány döntése, ezzel ugyanis takarékossági okokra hivatkozva több száz embercsempészt helyeztek szabadlábra. Az elítélt bűnözők mindössze három napot kaptak az ország elhagyására, de korábban úgy volt, hogy nem ellenőrizték, merre mennek.

Az osztrák politikus menekültügyben szolidaritást vár Magyarországtól. A migrációs helyzetre hivatkozva a Nehammer-kormány kitart amellett is, hogy Bulgária és Románia egyelőre nem lehet a schengeni övezet része. A miniszter ugyanakkor törvénytelennek nevezte a menekültek erőszakos kizsuppolását.

Gerald Knaus, a migráció egyik tekintélyes szakértője teljesen elhibázottnak tartja az uniós menedékpolitika napokban elhatározott reformját.

Szerinte az egyáltalán nem szorítja vissza az illegális bevándorlást, nem segíti az uniós jog érvényesülését a határon, semmiféle megoldást nem jelent, és ezt szerinte most már a tagállamok is tudják.

Rovatok