Index Vakbarát Hírportál

Karácsony Gergely már most elégedett

2023. június 19., hétfő 12:02

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán számolt be arról, milyen tapasztalatokkal gazdagodott, miután vasárnap lezárult az első Budapesti Lakógyűlés.

Sikeresnek látja Karácsony Gergely főpolgármester a vasárnap lezárult első Budapesti Lakógyűlést, amelyet a főváros történetének legnagyobb részvételi szavazásaként tart számon.

Az eddig tudható adatok szerint 136 ezer budapesti adta le szavazatát online, a szavazásra jogosultak több mint 9 százaléka.

Az akció keretében egyébként összesen 1,4 millió budapesti lakost kívántak a lakógyűlésen való részvételhez levéllel elérni. A kézbesítések bizonytalansága miatt a szavazás eredeti határidejét egy héttel meghosszabbították (ám még a voksolás lezárása idején sem érkezett meg mindenhová a küldemény).

„A budapestiek kiálltak a városukért, kiálltak magukért – köszönet érte” – írta Facebook-oldalán a főpolgármester, hozzátéve, hogy korábban már mondta, az első Budapesti Lakógyűlés érdemben különbözik a kormány nemzeti konzultációjától, mert az az emberek megvezetése, ez pedig a budapestiek megkérdezése.

Nagy különbség. De tudom, ettől még sokan összevetik a kettőt, hát akkor tessék: egy darab olyan nemzeti konzultáció volt, ami online zajlott, ezzel lehet összevetni a Budapesti Lakógyűlést. Arányaiban az ott részt vevő mintegy 5 százaléknál majdnem kétszer nagyobb volt a részvétel az első Budapesti Lakógyűlésen

– folytatta Karácsony Gergely, aki keddre ígért részletes szavazási adatokat, de véleménye szerint az már most látható, hogy az eredmény kötelezettséget ró minden döntéshozóra, így magára a főpolgármesterre is.

Rovatok