Index Vakbarát Hírportál

Jön az idei első hőhullám, kiadták a narancssárga figyelmeztetést

2023. június 19., hétfő 18:41

Érkezik az idei szezon első hőhulláma, de pénteken hidegfront hatására néhány Celsius-fokkal visszaesik a hőmérséklet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő délutáni videójából.

Kuntár Roland meteorológus elmondta, hogy a következő napokban nagyon meleg időre kell számítani, napról napra egy-két Celsius-fokkal emelkedik a hőmérséklet, és ez kitart péntekig.

Hozzátette, hogy jelenleg a Kárpát-medencét meleg levegő tölti ki, amely nagyrészt száraz, de ahol kedvezők a nedvességi viszonyok, ott kialakulhatnak zárporok, zivatarok a hét közepén is.

Pénteken azonban nyugat felől egy hidegfront érkezik, amely hatására nagy területen alakulhatnak ki záporok, zivatarok, akár heves zivatarok is.

A hidegfront hatására néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet a hét végére, és hűvösebbre fordul az idő – fogalmazott a meteorológus.

Kiadták a figyelmeztetést

A hét közepétől a meteorológiai szolgálat több vármegyére is adott ki figyelmeztetést a hőség miatt. Szerdán tizennégy vármegyére van érvényben elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés magas középhőmérséklet miatt. A napi középhőmérséklet 25 Celsius-fok felett alakulhat

Csütörtökön Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyére zivatar miatt van érvényben citromsárga figyelmeztetés, míg nyolc vármegyében elsőfokú figyelmeztetést adtak ki magas középhőmérséklet miatt. A napi középhőmérséklet 25 Celsius-fok felett alakulhat Baranya, Békés, Csongrád-Csanád, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas, Veszprém és Zala vármegyében.

Másodfokú, narancssárga figyelmeztetés hat vármegyére van érvényben csütörtökön. A napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok felett alakulhat

Mint megírtuk, az egyértelmű és egységes kommunikáció érdekében az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző rendszerében a figyelmeztető előrejelzéseket hőség helyett ezentúl magas középhőmérsékletre adja ki.

Azért változtattak a korábbi gyakorlaton, hogy egyértelművé tegyék, a hőségriasztást a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vezetője, az országos tiszti főorvos rendeli el, figyelembe véve a meteorológiai szolgálat előrejelzéseit, veszélyjelzéseit.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok