Index Vakbarát Hírportál

Így védhetjük kutyánkat a nyári hőségben

2023. június 20., kedd 11:44

Az Orpheus Állatvédő Egyesület arra figyelmeztet, a nyári kánikula nagyon veszélyes lehet a kutyákra nézve. Seres Zoltán, az egyesület vezetője kiemelte, a kutyák nehezen viselik a hőséget, tűző napon maguktól nem is mozognának, ezért ilyenkor érdemes fokozottan odafigyelni igényeikre.

Az állatvédők hangsúlyozzák, a kutyák adottságaiktól függően eltérően bírják a meleget. 

A nagyobb testű, sötét színű kutyák nehezebben viselik a kánikulát, mint a kisebb testű, világos színűek.

Hozzátették, a kutya nem tud izzadni, csak lihegéssel tud hőt veszteni, ez azonban bizonyos körülmények között nem elegendő. Ilyenkor segíteni kell az állatot, hogy hűvös helyet, padlót találjon, amire ráfeküdve hűtheti magát.

Az állatvédők pontokba szedték a gazdik legfontosabb nyári teendőit:

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője hangsúlyozta, pusztán apró dolgokra kell odafigyelni, azonban ezek rendkívül fontosak a kutyák egészségének megőrzéséért. Hozzátette, bizonyos esetekben a hőség figyelmen kívül hagyása állatkínzásnak minősül, amiért letöltendő börtönbüntetés is járhat.

Mit tegyünk, ha már megtörtént a baj?

A hőgutát vagy hőtorlódást úgy lehet felismerni, hogy a háziállat intenzíven liheg, a nyelve állandóan kilóg a szájából, színe sötétebb a megszokottnál. Ha az állat nyáron az oldalán fekszik, intenzíven liheg és eszméletét vesztette, akkor feltehetően hőgutát vagy napszúrást kapott.

Ezekben az esetekben állatorvoshoz kell fordulni, valamint minél több vizet kell itatni a kutyával.

Az állatvédők szerint egy kis odafigyeléssel az állatok és emberek egyaránt élvezhetik a nyarat.

Rovatok