Index Vakbarát Hírportál

Tizenhárom éves gyilkosságban született jogerős ítélet

2023. június 20., kedd 09:09

Több műtárgy és egy értékes festmény lett a végzete annak a 81 éves műgyűjtőnek, akire még 2010-ben támadt rá egy bűnbanda. Az ügyben csak most született jogerős ítélet.

A Fővárosi Főügyészség 2018-ban emelt vádat egy még 2010-ben elkövetett emberöléssel végződött bűnügyben, amely a napokban zárult le jogerősen.

A Fővárosi Ítélőtábla 2023. június 14-én kihirdetett másodfokú ítéletével a cselekményben aktívan közreműködő egyik elkövetőt nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette miatt 20 év fegyházbüntetéssel sújtotta, bűnsegédjét 15 év fegyházra ítélte, az őket a helyszínre szállító elkövető társukat pedig rablás bűntette miatt 7 év szabadságvesztés büntetésre ítélte, míg a sértett lakásában korábban szexuális szolgáltatás ürügyén járt női társukat bizonyítottság hiányában felmentette.

A megállapított tényállás lényege szerint a Budapesten élő, 81 éves sértett ismert műgyűjtő volt, hobbijáról a banda tagjai egy műkincskereskedő családtagjukon keresztül értesültek. Tudomást szereztek arról is, hogy a XI. kerületi lakásában más műtárgyak mellett egy értékes festmény is található. 

Elhatározták, hogy akár erőszak árán, rablással is, de megszerzik azt a sértettől.

2010. június 16-án a bűntársak – egy csaliként magukkal vitt nővel – gépjárművel a helyszín közelében leparkoltak. Egyikőjük a járműben maradt, hogy figyeljen és biztosítsa társai menekülését, míg két, nála idősebb férfi társa megvárta, amíg a nőt beengedi a sértett a földszinti lakásába.

Miközben a nő elterelte a sértett figyelmét és kinyitott egy udvarra néző ablakot, a férfiak pár perc elteltével bemásztak a lakásba, majd az egyikük a már az ágyon fekvő sértett arcába csapott egy kemény tárggyal, a társa pedig hasra fordított helyzetben egy ragasztószalaggal többször áttekerte a sértett torkát, majd a szalaggal a kezeit és a bokáit összekötözte, így létrehozva egy zsinegeléses, gúzsba kötött helyzetet.

Ezután módszeresen átkutatták a lakást, közben az egyik férfi elkövető odament a sértetthez, megmarkolta a torkát, ennek következtében annak nyelvcsontja eltört, valamint a sértett agybénulását okozta, így

az idős áldozat mintegy 5 percen belül megfulladt.

Ezután a magukhoz vett értékes zsákmánnyal a lakás közelében járművel várakozó társukkal a helyszínről elmenekültek – írja a főügyészség közleményében. 

Rovatok