Index Vakbarát Hírportál

Megjelent a KSH legújabb kötete Magyarország legfontosabb gazdasági és társadalmi folyamatairól

2023. június 20., kedd 13:12

A Magyarország, 2022 című kötet elsősorban a tavalyi év adataira összpontosít, azonban a jelenségek közelmúltbeli változásait is leírja. A szerzők európai uniós és globális kitekintéssel is segítik elhelyezni a hazai trendeket a nemzetközi folyamatokban.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) immár 29 éve publikálja hazánk legfontosabb gazdasági és társadalmi folyamatait bemutató kiadványsorozatát.

A Magyarország, 2022 című kötet áttekintést ad a hazai makrogazdasági környezetről, a magyar gazdaság ágazatonkénti teljesítményéről, valamint bemutatja társadalmunk legfontosabb jellemzőit.

Utóbbi többek között a munkaerőpiaci viszonyokra, a demográfiai helyzetre és a lakosság életkörülményeire összpontosít. A kötet leírja a digitalizáció, a környezet és az energiagazdálkodás legfontosabb mutatóit is.

A kötet hét fejezetben, közel háromszáz oldalon, több mint 190 szemléletes ábrával és grafikonnal illusztrálva mutatja be hazánk legfontosabb gazdasági és társadalmi jellemzőit és a közelmúlt változásai alapján kirajzolódó trendeket.

Kiderül például, hogy a kedvezőtlen globális környezet és a szomszédunkban dúló háború okozta bizonytalanságok ellenére a hazai gazdaság teljesítménye – az uniós átlagnál nagyobb mértékben – 4,6 százalékkal nőtt 2022-ben, miközben bővült a foglalkoztatás és csökkent a munkanélküliség. Ugyanakkor a korábbi, alacsony inflációs környezet után gyorsuló áremelkedést is tapasztaltunk.

A Magyarország, 2022 című kötet a KSH kiadványtárából digitális formátumban ingyenesen letölthető, illetve ugyanitt nyomtatott könyvként is megrendelhető.

(Borítókép: Vasvári Tamás / MTI)

Rovatok