Index Vakbarát Hírportál

Az MVM megteszi a szükséges lépéseket a kormány döntését követően

2023. június 20., kedd 17:19

A kormány három területen vezetett be árplafont a villamosenergiára. Az intézkedés érinti a feldolgozóipart, a szálláshely-szolgáltatókat, valamint a raktározási, szállítási szektort is. Az MVM a kormány döntésének értelmében módosítja egyes vállalkozások szerződésének árazását.

Az MVM módosítja egyes vállalkozások villamosenergia-szerződésének árazását – közölte a vállalat. Magyarország kormánya gazdasági akciótervének keretében a feldolgozóipari, szálláshely-szolgáltatási és raktározási, szállítási kiegészítő tevékenységet végző egyéni vállalkozók és gazdasági társaságok 2023. június 1-jén hatályban lévő fix áron, azaz nem árindexált módszertan alapján meghatározott villamosenergia-vásárlási szerződéseiben az energia árát 200 EUR/MWh-ban (74,1 Ft/kWh) maximalizálta.

A maximalizált árat a jogszabály rendelkezései alapján azon ügyfeleink esetében vesszük figyelembe, akik a fenti tevékenységi körök valamelyikét már 2023. június 1-jén is főtevékenységként látták el. A döntés nem vonatkozik a többségi állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságokra

– írja az MVM, hozzátéve, hogy az érintett ügyfeleknek nincs teendőjük, a szerződésben rögzített áraktól eltérően az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. 2023. július 1-je és 2023. december 31-e között a rendeletben meghatározottak szerint számolja el a vállalatok által felhasznált áramot. 

A Magyar Közlönyből kiderültek a részletek

Mivel a cégek 81 százaléka rögzített áras szerződést kötött, ezért a vállalkozások harmada 320 euró/megawatt felett fizet, miközben az átlag 250 euró felett van. Erre reagálva arról döntött a kormány, hogy három területen árplafont vezetnek be, a legmagasabb árat 200 euró/megawattban határozzák meg július 1-jétől.

Az intézkedés

A jelentős könnyítésért cserébe azt várják a magyar vállalkozásoktól, hogy növeljék a gyártási kapacitásokat, az árakat pedig semmiképpen se emeljék. Ez utóbbi ellenőrzését az MKIK vállalta.

Az intézkedés több mint 5000 piaci szereplőnek segít, mintegy 40 milliárd forintos költségvetési kiadás mellett.

A Magyar Közlönyből kiderült, hogy a rendelet alkalmazásában fix áras szerződés a 2023. június 1. napján hatályban lévő, a felhasználó és a villamosenergia-kereskedő közötti villamosenergia-vásárlási szerződés:

  1. a) amely az átadott villamos energiáért fizetendő energiadíjat nem árindexált módszertan alapján határozza meg (a továbbiakban: fix ár), vagy
  2. b) amely alapján az átadott villamos energiáért a fizetendő energiadíjat a szerződésben szereplő árindexált módszertant használó villamosenergia-árképlet szerinti elszámolás alkalmazása helyett a szerződésben egyedileg biztosított árfixálási opciót kihasználva 2023. június 1. napján nem árindexált módszertan alapján (a továbbiakban: fixált ár) kell meghatározni.

A szabályozás nem terjed ki olyan felhasználókra, amelyekre helyi, országos, esetleg helyi nemzetiségi önkormányzat többségi vagy közvetett befolyással bír. 

 A 3. § (2) bekezdésében meghatározott villamosenergia-vásárlási szerződés alapján értékesített villamos energiáért fizetendő energiadíj legfeljebb 200 EUR/MWh mértéken számolható el. Ha a szerződésben az energiadíj az EUR-tól eltérő devizában került meghatározásra, az e bekezdés szerinti ár meghatározásához a devizák közötti átváltást a 2023. június 1. napján hatályos MNB-középárfolyamon kell elvégezni. Az állam a villamosenergia-kereskedő részére a 3. § (2) bekezdése szerinti fix ár vagy a fixált ár és a 4. § szerinti ár közötti pozitív különbséget megtéríti.

A módosítások a kihirdetést követően azonnal hatályba lépnek.  

(Borítókép Gorondy-Novák Edit / Index)

Rovatok