Index Vakbarát Hírportál

A többség nem tiltaná be a Nagy-Magyarország-jelképet a labdarúgó-mérkőzéseken

2023. június 20., kedd 10:55

Többen vannak azok, akik nem tiltanák be a Nagy-Magyarország-drapériákat a nemzetközi labdarúgó-mérkőzéseken – derült ki az IDEA Intézet friss kutatásából, mely a hazai meccsnézési szokásokba is részletes betekintést ad. Mint ismert, a magyar válogatott kedd este Litvánia ellen lép pályára a Puskás Arénában.

Az IDEA Intézet 2023. április 28. – május 19. között készített reprezentatív adatfelvétele szerint a felnőtt népesség fele rendszeresen (29 százalék) vagy ritkán (23 százalék) szokott magyar fociközvetítéseket nézni a tévében. További egytizedükkel ez előfordult már, de nem jellemző (11 százalék).

A magyar férfiválogatott mérkőzései iránt a legnagyobb az érdeklődés: 

ezeket a meccseket kétszer annyian szokták rendszeresen megnézni (30 százalék), mint a magyar bajnoki mérkőzéseket (16 százalék).

A Fidesz támogatóinak 43 százaléka, a Mi Hazánkon kívüli ellenzéki pártok szimpatizánsainak 21 százaléka néz rendszeresen hazai érintettségű férfilabdarúgó-mérkőzéseket. Utóbbiak 50 százaléka egyáltalán nem érdeklődik hazai illetékességű fociesemények iránt, nem követi a közvetítéseket. Ez a teljes magyar felnőtt lakosság esetében 37 százalék.

Van-e helye a meccseken a Nagy-Magyarország-jelképnek?

Az IDEA Intézet kutatásában azt is vizsgálta, hogy a megkérdezettek mit gondolnak a Nagy-Magyarországot ábrázoló szurkolói drapériák és zászlók kihelyezésének betiltásáról a nemzetközi labdarúgó-mérkőzéseken.

A szurkolói drapéria tiltásának kérdése megosztja a magyar felnőtt népesség tagjait: 

összességében 45 százalékuk egyetért, 47 százalékuk nem ért egyet ezeknek a zászlóknak a betiltásával.

Részletesebb válaszadási bontásban nézve a teljes népesség 28 százaléka egyetért a Nagy-Magyarországot ábrázoló szurkolói drapériák betiltásával, mert olyan politikai üzenetet közvetít, amelynek nincs helye a labdarúgó-mérkőzéseken. Az ellenzéki szavazók – kivétel a Mi Hazánké – 54 százaléka osztja ezt a véleményt.

További 17 százalék gondolja úgy a Nagy-Magyarországot ábrázoló szurkolói drapériák betiltása kapcsán, hogy ugyan Magyarország történelmi hagyományaihoz és kultúrájához hozzátartozik, de a környező országok lakosai számára sértő, provokatív lehet.

A megkérdezettek 27 százaléka nem ért egyet a Nagy-Magyarországot ábrázoló szurkolói drapériák betiltásával, mert Magyarország történelmi hagyományaihoz, kultúrájához hozzátartozik, ezen túl semmilyen politikai üzenetet nem hordoz. A Fidesz támogatóinak 49 százaléka van ezen az állásponton.

További 20 százalék van azon a véleményen, hogy nem ért egyet a Nagy-Magyarországot ábrázoló szurkolói drapériák betiltásával, mert a trianoni döntés igazságtalan volt, minden alkalmat meg kell ragadni, hogy az ezzel kapcsolatos magyar álláspontot képviselni lehessen. A Mi Hazánk támogatóinak 58 százaléka, a Fidesz-szavazók 34 százaléka gondolja így.

A Fidesz–KDNP (83 százalék) és a Mi Hazánk (88 százalék) szavazói tehát az átlagnál sokkal gyakrabban utasítják el a Nagy-Magyarország-drapériák betiltását.

Ezek a válaszadási arányok eltérőek attól függően, hogy a megkérdezettek milyen rendszerességgel néznek hazai érintettségű labdarúgó-mérkőzéseket.

Mint ismert, hónapok óta megy a huzavona arról, hogy meg lehet-e jeleníteni a Nagy-Magyarország-jelképet a válogatottmeccseken. Tavaly novemberben különösen nagy visszhangot váltott ki az eset, amikor Orbán Viktor a magyar–görög meccsen Nagy-Magyarország-térképet ábrázoló sálban jelent meg, a részletekről itt írtunk bővebben.

Rovatok