Index Vakbarát Hírportál

A dohányboltokban is lehet SZÉP-kártyával fizetni

2023. június 20., kedd 07:45

A Magyar Közlönyben megjelentek a SZÉP-kártyát érintő változások. Az új szabályok szerint augusztus elsejétől SZÉP-kártyával hidegélelmiszert is lehet vásárolni, a pihenőkártya keretét pedig 200 ezer forinttal is megemelhetik a munkavállalók. A kormányrendeletet maga Orbán Viktor jegyzi.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón jelentette be, hogy augusztus 1-től december 31-ig hidegélelmiszert is lehet vásárolni SZÉP-kártyával. A munkáltatók a kormány döntése értelmében a pihenőkártyák keretét további 200 ezer forinttal emelhetik meg, ezáltal a lehető legkedvezőbb járulékfeltételek mellett támogathatják a munkavállalókat.

A SZÉP-kártyát érintő döntések részletszabályai már a Magyar Közlönyben is megjelentek, ezáltal hivatalossá is váltak. A rendeletet maga a miniszterelnök, Orbán Viktor jegyzi, „a Széchenyi Pihenő Kártya felhasználásának veszélyhelyzetben történő eltérő alkalmazásáról” címmel.

A rendelet is megerősíti, hogy a Szép-kártya keretét év végéig 200 ezer forinttal megemelhetik a munkáltatók, mert béren kívüli juttatásnak számít, ha a munkáltató a munkavállalónak 2023. december 31-ig

a Széchenyi Pihenő Kártya juttatás céljából nyitott korlátozott rendeltetésű fizetési számlájára az Szja tv. 70. paragrafus (8) bekezdése szerinti éves rekreációs keretösszegen felül, attól függetlenül, utal még legfeljebb egyszer 200 ezer forintot.

A kártyával hidegélelmet is lehet vásárolni, a rendelet melléklete pontosítja az elfogadóhelyeket, illetve azt, mi számít élelmiszernek.

Alkoholra, cigarettára nem vonatkozik a módosítás, ennek ellenére a Nemzeti Dohányboltok is SZÉP-kártya-elfogadóhelynek minősülnek. 

A rendelet szerint

1. élelmiszer: a vám- és a statisztikai nómenklatúráról, valamint a Közös Vámtarifáról szóló 2658/87/EGK tanácsi rendelet I. mellékletének módosításáról szóló, 2021. október 12-i (EU) 2021/1832 bizottsági végrehajtási rendelet 1. melléklete szerinti a) I–IV. áruosztályba tartozó termékek, ide nem értve az alkoholtartalmú folyadékokat, valamint a dohány és feldolgozott dohánypótló termékeket, továbbá

b) V. áruosztályba tartozó termékek közül a só.

 Az új szabályok augusztus elsejével lépnek hatályba.

A vállalkozások és az áramár

A cégek 81 százaléka rögzített áras szerződést kötött, ezért a vállalkozások harmada 320 euró/megawatt felett fizet, miközben az átlag meghaladja a 250 eurót. Erre reagálva arról döntött a kormány, hogy három területen árplafont vezetnek be, a legmagasabb árat 200 euró/megawattban határozzák meg július 1-jétől. Az intézkedés

A jelentős könnyítésért cserébe azt várják a magyar vállalkozásoktól, hogy növeljék a gyártási kapacitásokat, az árakat pedig semmiképpen se emeljék. Ez utóbbi ellenőrzését az MKIK vállalta. Az intézkedés több mint 5000 piaci szereplőnek segít, mintegy 40 milliárd forintos költségvetési kiadás mellett.

A rendelet alkalmazásában fix áras szerződés a 2023. június 1. napján hatályban lévő, a felhasználó és a villamosenergia-kereskedő közötti villamosenergia-vásárlási szerződés:

  1. a) amely az átadott villamos energiáért fizetendő energiadíjat nem árindexált módszertan alapján határozza meg (a továbbiakban: fix ár), vagy
  2. b) amely alapján az átadott villamos energiáért a fizetendő energiadíjat a szerződésben szereplő árindexált módszertant használó villamosenergia-árképlet szerinti elszámolás alkalmazása helyett a szerződésben egyedileg biztosított árfixálási opciót kihasználva 2023. június 1. napján nem árindexált módszertan alapján (a továbbiakban: fixált ár) kell meghatározni.

A szabályozás nem terjed ki olyan felhasználókra, amelyre helyi, országos, esetleg helyi nemzetiségi önkormányzat többségi vagy közvetett befolyással bír. 

 A 3. § (2) bekezdésében meghatározott villamosenergia-vásárlási szerződés alapján értékesített villamos energiáért fizetendő energiadíj legfeljebb 200 EUR/MWh mértéken számolható el. Ha a szerződésben az energiadíj az EUR-tól eltérő devizában került meghatározásra, az e bekezdés szerinti ár meghatározásához a devizák közötti átváltást a 2023. június 1. napján hatályos MNB-középárfolyamon kell elvégezni. Az állam a villamosenergia-kereskedő részére a 3. § (2) bekezdése szerinti fix ár vagy a fixált ár és a 4. § szerinti ár közötti pozitív különbséget megtéríti.

A módosítások a kihirdetést követően azonnal hatályba lépnek.  

Rovatok