Index Vakbarát Hírportál

Életbe lépett a riasztás Magyarországon

2023. június 21., szerda 06:19

Szerdán fokozódik a hőség, napközben 31 és 37 fok között alakul a hőmérséklet, az ország nagy részén figyelmeztetés van érvényben magas középhőmérséklet miatt. Fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye is. Több vármegyében várható zivatar és felhőszakadás is.

Szerdán a napsütést már gyakrabban zavarhatják felhők, és elszórtan futó záporok, zivatarok is kialakulhatnak, az Északi-középhegységben és néhol az Alföldön egy-egy hevesebb zivatar sem kizárt. A szél csak zivatarok környezetében támadhat fel. Hajnalban 14 és 21,

délután 31 és 37 fok között alakulhat a hőmérséklet,

de a záporokat, zivatarokat követően átmenetileg mérséklődhet a hőség.

Másodfokú riasztás van érvényben

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú, narancssárga figyelmeztetést adott ki zivatar miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Heves vármegyében. Ezeken a területeken hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani. A villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is. Az ország nyugati felében is várhatók zivatarok. 

Felhőszakadásra kell készülni az ország keleti, északkeleti részén több vármegyében is, ahol intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat. Itt elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben.

Mindemellett magas középhőmérséklet miatt is kiadták az elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Vas, Veszprém, valamint Zala vármegyében. A napi középhőmérséklet 25 fok felett alakulhat.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy Müller Cecília országos tiszti főorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) ajánlását, június 21-én éjféltől június 23. 24.00 óráig másodfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére vonatkozóan – olvasható az NKK és a katasztrófavédelem közös közleményében.

A hírre reagálva az Indexnek egy meteogyógyász arról beszélt, hogy a 30 Celsius-fok feletti hőmérséklet egyértelműen pluszterhet ró a szervezetre, ilyenkor a hőt már nem tudjuk sugárzás vagy hővezetés útján leadni, egyedül az izzadás teszi lehetővé a hőelvonást, ez az állapot pedig próbára teszi a keringési rendszert, az erek kitágulhatnak, megnövelve a szív munkáját.

Fokozódik a hőterhelés

Az Időkép beszámolója szerint szerdán tovább fokozódik a kánikula, így a szervezetünket érő hőterhelés. Különösen a szívbetegeket és időseket viselheti meg a nagy meleg, szédülés, rosszullét, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet.

Alvászavarok is felléphetnek, tompábbak, dekoncentráltabbak lehetünk, csökkenhet a fizikai és szellemi munkavégző képesség, valamint fejfájás, migrén is előfordulhat az arra érzékenyebbek körében.

Fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye is.

Reggel viszonylag még többfelé friss lesz a levegő, érdemes ekkorra időzíteni a szellőztetést. 10 és 16 óra között országszerte nagyon erős, helyenként extrém erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok