Index Vakbarát Hírportál

Szlovákiában már szmogriadót rendeltek el, Magyarországon egyelőre elfogadható a helyzet

2023. június 21., szerda 16:25

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint Szlovákiában már szmogriadót rendeltek el. Magyarországon is magas a troposzférikus ózon koncentrációja, több állomáson is meghaladja az egészségügyi határértéket, de a tájékoztatási vagy a riasztási fokozatot még nem éri el.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) hétfőn romló levegőminőségre hívta fel a figyelmet a Komáromi járásban, és a talajközeli ózon miatt szmogriadó lépett életbe – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat közösségi oldalán.

Hozzáteszik, hogy az elmúlt napokban és jelenleg a nappali időszakban Magyarországon is magas a troposzférikus ózon koncentrációja, több állomáson is meghaladja az egészségügyi határértéket.

A tájékoztatási, illetve a riasztási fokozatot azonban itthon még nem érte el, így egyelőre nem rendeltek el szmogriadót.

A troposzférikus ózon jelenléte ártalmas lehet az emberi egészségre, leginkább a fiatalabb és idősebb korosztályra. Tüdőbe kerülve légzési nehézségeket okoz, elősegíti az asztma kialakulását, ezen kívül szemirritációt, fejfájást is indukálhat – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatásából.

A bejegyzés alatti kommentekben azt is megjegyzik, hogy a troposzférikus ózon jelenléte nincs összefüggésben a tegnap bejelentett szaharai por érkezésével, ugyanis ez egy másodlagos szennyező anyag, ami nem közvetlen módon kerül a levegőbe. Általában a kora reggeli csúcsforgalom idején kezd el növekedni az alkotóelemeinek koncentrációja, amelyek fény hatására elreagálnak, és végül ózont hoznak létre.

Anticiklonális helyzet, gyenge szél, magas hőmérséklet, alacsony légnedvesség és nagy besugárzás következtében van a legnagyobb esély a fotokémiai szmog keletkezésére, emiatt inkább a nyári időszakban gyakori, amikor intenzívebb a napsugárzás – teszik hozzá.

Rovatok