Index Vakbarát Hírportál

Ungár Péter bocsánatot kért Karácsony Gergelytől

2023. június 21., szerda 09:58

Az LMP társelnöke saját közösségi oldalán ismerte be, hogy a főpolgármestert érintő korábbi nyilatkozatában tévedett.

„Néhány hónappal ezelőtt egy interjúban azt mondtam, hogy én attól félek, hogy Karácsony Gergely nem lesz elég bátor ahhoz, hogy megmaradjon a Lánchíd autómentessége” – írja Facebook-oldalán Ungár Péter. A főpolgármester keddi bejelentését követően, miszerint a Lánchíd felújítása után is véglegesen marad a jelenlegi közlekedési rend, az LMP frakcióvezetője úgy fogalmazott: „tartozom egy bocsánatkéréssel Karácsony Gergelynek”.

Mint írta, azért teszi ezt nyilvános formában, mivel az eredeti állítását is így fogalmazta meg.

A legnagyobb örömmel ismerem most be, hogy tévedtem

– tette hozzá. A döntéssel, úgy véli, Budapest nagy lépést tett a zöldülés irányába. 

 Mint megírtuk, Karácsony Gergely június 20-án ismertette a Budapesti Lakógyűlésnek nevezett konzultáció eredményeit. A világhálón keresztül összesen 136 ezren adták le szavazatukat, 79,9 százalékuk válaszolt úgy, hogy továbbra se legyen autós közlekedés a Lánchídon. Bár érte némi kritika a kérdések irányítottságát illetően: „a felújítás előtti legyen a közlekedés a lánchídon, a jelentős dugók ellenére is” helyett a többség a „továbbra is sűrűn és dugók nélkül járhassanak a buszok” kijelentés mellett adta le voksát.

A bejelentést követően a főpolgármester megjegyezte, hogy sok szakmai szervezettel egyeztettek, de a belvárosi közlekedést illetően további tárgyalásokat terveznek az érintettekkel. A környező területek zöldítését a Lánchíd forgalmi rendjének véglegesítésével együtt kezdték meg. A döntés szerint a hídon csak a BKK járművei, a biciklisták és motorkerékpárosok, a taxik, illetve a megkülönböztető jelzést használó járművek haladhatnak át, a gyalogosok pedig a hamarosan elkészülő járdán sétálhatnak át rajta. 

(Borítókép: Ungár Péter. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok