Index Vakbarát Hírportál

Lehet készülni a tikkasztó hőségre

2023. június 22., csütörtök 06:43

Csütörtökön tovább fokozódik a nappali felmelegedés: a Dunántúlon, a Duna–Tisza közén, valamint az Alföld középső és délkeleti részén kíméletlen hőség várható. Fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Néhány vármegyében az ég is leszakadhat.

Csütörtökön sok napsütésre számíthatunk, a gomolyfelhőkből többségében az északkeleti tájakon, majd néhol északnyugaton alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A délies szél északnyugaton megélénkül. Kora reggel 1622,

délután 31–37 fokot mérhetünk.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar miatt Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas, valamint Zala vármegyében. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat.

Felhőszakadás miatt is figyelmeztetés van érvényben Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, ahol intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Mindemellett magas középhőmérséklet miatt is kiadták az elsőfokú és másodfokú figyelmeztetést az ország nagy részére. Az alábbi térképen látható, hogy hol várható hőség

Fokozódik a kánikula

Csütörtökön fokozódik a kánikula, így a szervezetünket érő hőterhelés. Különösen a szívbetegeket és időseket viselheti meg a nagy meleg, szédülés, rosszullét, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet.

Alvászavarok felléphetnek, tompábbak, dekoncentráltabbak lehetünk, csökkenhet a fizikai és szellemi munkavégző képesség, valamint fejfájás, migrén előfordulhat az arra érzékenyebbek körében.

Fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye.

Reggel viszonylag még többfelé friss lesz a levegő, érdemes ekkora időzíteni a szellőztetést. 10 és 16 óra között országszerte nagyon erős, helyenként extrém erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Szombatig van érvényben a hőségriasztás

Korábban arról is beszámoltunk, hogy Müller Cecília országos tiszti főorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) ajánlását, június 21-én éjféltől június 23. 24.00 óráig másodfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére vonatkozóan – olvasható az NKK és a katasztrófavédelem közös közleményében.

A hírre reagálva az Indexnek egy meteogyógyász arról beszélt, hogy a 30 Celsius-fok feletti hőmérséklet egyértelműen pluszterhet ró a szervezetre, ilyenkor a hőt már nem tudjuk sugárzás vagy hővezetés útján leadni, egyedül az izzadás teszi lehetővé a hőelvonást, ez az állapot pedig próbára teszi a keringési rendszert, az erek kitágulhatnak, megnövelve a szív munkáját.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok