Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna leendő magyarországi nagykövete: Közel négyszáz magyar harcol Ukrajnában

2023. június 22., csütörtök 17:58

Ukrajna leendő budapesti nagykövete hónapok óta arra vár, hogy Novák Katalin köztársasági elnök aláírja befogadó nyilatkozatát. Sándor Fegyir egy interjúban arról beszélt, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel sok mondanivalójuk lesz egymásnak.

„Megkérem, hogy menjünk el városnézésre Székesfehérvárra. Nagyon sok mondanivalónk lesz egymásnak” – válaszolta Ukrajna leendő magyarországi nagykövete egy interjúban arra a kérdésre, hogy mit mondana Orbán Viktornak.

Sándor Fegyir a HVG360-nak elárulta, sok katona életét mentette meg, hogy a magyar nyelvet használták titkosított kommunikációként. Kitért arra is, hogy „folyamatos kapcsolatot tartunk a magyarországi emberekkel, és nagyon hálásak vagyunk a magyar önkénteseknek, az összes magyarországi barátunknak a hatalmas segítségért. A magyarságnak megvan a maga, 400 év óta változatlan történelmi küldetése: Európa pajzsának lenni, megvédeni az európai civilizáció értékeit a keleti agresszorokkal szemben. Most mi is ezt tesszük 2023-ban”.

Sándor Fegyir hangsúlyozta:

Ki mondta azt, hogy Magyarország nem vesz részt a háborúban? A magyarok is sikeresen harcolnak az ukrán fegyveres erőknél – közel 400-an vannak, sajnos több mint 30-an már nincsenek velünk. A világ minden tájáról összegyűlt több millió forint és hrivnya adományból felszerelést vásároltak a magyar önkéntesek, amivel sikeresen semmisítjük meg az ellenséget. A magyarok a menekülteknek is segítenek, és a felmérések szerint a magyar állampolgárok 64 százaléka támogatja az EU Ukrajnával kapcsolatos lépéseit.

Az Ukrajnában harcoló magyar állampolgárok számával kapcsolatban megkerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot. Amint választ kapunk, frissítjük cikkünket.

Rovatok