Index Vakbarát Hírportál

Rágyújtott egy budapesti kórházban, halálos tűz lett a vége

2023. június 23., péntek 17:09

Másfél év fogházra ítélt egy idős, rokkant férfit halálos kórházi tűz okozása miatt pénteken első fokon a Fővárosi Törvényszék – közölte a bíróság sajtótitkársága az MTI-vel.

Az eljárás adatai szerint a férfit 2021 áprilisában egy hajléktalanszállóról rosszullét miatt az egyik budapesti kórházba szállították, ahol Covid-19 fertőzöttsége miatt a Covid-osztályon helyezték el. A kétágyas kórteremben egy másik, ágyhoz kötött idős férfi is feküdt.

A dohányos vádlott április 6-án hajnalban az ágyban meggyújtotta az öngyújtóját, amitől meggyulladt az ágyneműje. Bár az amputált lábú vádlott még ki tudott kúszni a kórteremből a folyosóra, mozgásképtelen betegtársa életét vesztette. A tűz 15 millió forintos kárt is okozott.

Az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés vétségével vádolta meg a férfit, aki a Fővárosi Törvényszéken pénteken megtartott előkészítő ülésen lemondott a tárgyalásról és beismerte bűnösségét.

Az elsőfokú bíróság 1 év 6 hónap fogházbüntetésre ítélte.

A büntetés kiszabásakor a bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott idősebb korát, büntetlen előéletét, beismerését és megbánását, egészségi állapotát, azt, hogy mozgássérült, és maga is megsérült a történtek miatt.

Ugyanakkor súlyosító körülménynek tekintették, hogy az áldozat halála nagy fájdalommal és szenvedéssel járt.

A törvényszék ítélete nem jogerős, az ügyészség súlyosításért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett. Az ügy másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.

Rovatok