Index Vakbarát Hírportál

Lesz itt minden, mint a búcsúban: felhőszakadás, kánikula, zivatar

2023. június 23., péntek 06:00

Péntek délután, este egyre nagyobb területen fordulhatnak elő záporok, zivatarok, valamint hevesebb viharokra is számítani kell szélviharral, jégesővel és felhőszakadással. Az intenzívebb gócokban vízátfolyások alakulhatnak ki. A zivatarok környezetében viharos széllökésekre lehet számítani, de a zivataroktól függetlenül is sokfelé élénk, helyenként erős lesz a szél, mely nyugat felől egyre többfelé fordul majd északnyugatira.

Pénteken még sokfelé kitart a kánikula, 30 és 38 fok közé melegedhet a levegő, és a legtöbb helyen a hajnal sem hoz már igazi felfrissülést – írja az Időkép.

Viszont egy közeledő hidegfront hatására délután és este egyre nagyobb területen fordulhatnak elő záporok, zivatarok, valamint hevesebb viharokra is számítani kell szélviharral, jégesővel és felhőszakadással. Zivataroktól függetlenül is sokfelé élénk, helyenként erős lesz a szél, mely nyugat felől egyre többfelé fordul majd északnyugatira.

Zivatar, felhőszakadás, kánikula

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre az egész ország területére kiadta az elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést, négy további megyében pedig másodfokú figyelmeztetés van érvényben felhőszakadás miatt.

A zivatarokra is figyelmeztetést adtak ki, csupán Győr-Moson-Sopronban van első, az ország többi részén másodfokú figyelmeztetés érvényben.

Emellett magas középhőmérséklet miatt is figyelmeztetés van érvényben. A napi középhőmérséklet 25 fok felett alakulhat Békés, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas, Veszprém és Zala vármegyében.

Míg a napi középhőmérséklet 27 fok felett

Előbb a nagy meleg, majd a hidegfront jön

Pénteken kezdetben még kánikula terheli szervezetünket, és fülledtté válik az idő. Különösen a szívbetegeket és időseket viselheti meg a nagy meleg, szédülés, rosszullét, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. Alvászavarok felléphetnek, tompábbak, dekoncentráltabbak lehetünk, csökkenhet a fizikai és szellemi munkavégző képesség, valamint fejfájás, migrén előfordulhat az arra érzékenyebbek körében.

Fennáll a napszúrás és hőguta veszélye is.

Viszont délutántól, estétől egyre többfelé markáns hidegfronti hatás érvényesül, emiatt erős fejfájás, görcsös panaszok jelentkezhetnek, továbbá nem szűnik meg a vérnyomás-ingadozás és a keringési panaszok sem. Zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmások panaszai, így ők ebben az időszakban lehetőleg tartózkodjanak zárt térben.

Délelőtt tíz és délután négy óra között országszerte nagyon erős, helyenként extrém erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

(Borítókép:  Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok