Index Vakbarát Hírportál

Levélben tiltakoznak Ács lakosai egy katódgyár építése ellen

2023. június 25., vasárnap 16:22

A Kiállunk Ácsért nevű szervezet nyílt levélben fordult Szentirmai István fideszes polgármesterhez, hogy ne engedélyezze a településnél a kínai katódgyár felépítését, és hívjon össze mielőbb közmeghallgatást a lakosság részvételével.

A civil szervezet szerint nemcsak az ácsiakat, de a környező Bábolna és Bana lakóit is felháborítja a bejelentés, miszerint a térségükben 520 milliárd forintos beruházásból katódgyárat építenek fel kínai befektetők, ami az akkumulátorgyáraknak szállítja majd termékeit. Korábban a város vezetője tagadta ezeket az értesüléseket, ezért is lepte meg a helyieket, mikor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a napokban bejelentette, hogy Ácson a kínai Huanyou Cobalt 520 milliárd forintos katódgyárat épít, amivel kilencezer új munkahelyet teremtenek helyben. 

A szervezet közlésében kiemeli, hogy a katódpor előállításához olyan elemekre van szükség, mint a mangán, a nikkel vagy a kobalt. Az egészségüket féltik a helyiek, és követelik Ács fideszes polgármesterétől, Szentirmai Istvántól, hogy mielőbb hívjon össze az ügyben közmeghallgatást, amin a területért felelős parlamenti képviselőtől, Czunyiné dr. Bertalan Judittól is részletes felvilágosítást várnak a gyárépítés körülményeit illetően. 

Egy városvezetőnek a többségi jólét érdekében, azok testi épségének megóvása érdekében is mérlegelnie kell döntéseit, gazdasági érdekektől függetlenül, politikai elkötelezettségéhez kötődő pártfegyelmi meggyőződése ellenére is

– hangsúlyozták a lakosok a hvg.hu számára is eljuttatott levelükben

Rovatok