Index Vakbarát Hírportál

Aggódnak a szállodák a SZÉP-kártyával kapcsolatos új szabályok miatt

2023. június 26., hétfő 09:23

Akár 25 százalékos veszteséget is okozhat a szállodáknak, hogy a kormány múlt heti bejelentése szerint a SZÉP-kártya hidegélelemre is felhasználható lesz augusztus 1-től. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége szerint emiatt kiszámíthatatlan szezon elé néznek, ezért kérik, hogy a változtatást inkább csúsztassák szeptemberre.

Mint ismert, a június 19-ei Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be, hogy megemelik a SZÉP-kártya keretét 200 ezer forinttal 650 ezer forintra, és augusztustól már hidegételt is lehet vásárolni vele. 

Nagy Miklós, a badacsonyi Hotel Bonvino igazgatója az RTL-nek úgy fogalmazott, hogy még mindig visszafogott a forgalmuk, nyárra bőven akadnak még szabad szobáik, mivel vendégeik 35 százaléka SZÉP-kártyával fizet, viszont a módosítással úgy véli, kiszámíthatatlan szezon elé néznek. 

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint dohánytermékeken és alkoholon kívül szinte bármit lehet vásárolni majd SZÉP-kártyával. 

A badacsonyi szálloda vezetője szerint jó lenne más módon támogatni a családokat, nem a kikapcsolódás rovására. 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége szerint jelentős forgalomkiesést vonz maga után a változtatás, ezért Nagy Márton gazdasági fejlesztési minisztert levélben kérik, hogy legalább szeptemberig tolják ki a SZÉP-kártya felhasználhatóságának kiterjesztését.

A kormánytól azt is kérik, hogy 30-35 százalékra korlátozzák a hidegélelmiszerre költhető összeget – erről a szövetség elnöke, Flesch Tamás beszélt a Híradónak. 

Egyelőre nem tudni, hogy megfontolják-e az MSZÉSZ javaslatait. „A felhasználás kibővítése számottevően növeli a családok vásárlóerejét, segíti a hazai turizmust, és hozzájárul a GDP növekedéséhez” – reagált a kormány az RTL megkeresésére. 

Rovatok