Index Vakbarát Hírportál

A fél országra kiadták a figyelmeztetést, heves zivatarok jönnek

2023. június 27., kedd 16:38

Heves zivatarok miatt 12 vármegyére kiadták a figyelmeztetést kedd délután. Az előrejelzések szerint helyenként akár 80 kilométer per órát meghaladó viharos szélre, felhőszakadásra és jégesőre is lehet számítani.

Kedden egy érkező hidegfront hatására nyugat felől megnövekszik a felhőzet. Napközben több helyen alakulhat ki eső, zápor, északkeleten zivatarokra is számítani lehet. Az északnyugatira forduló szél többfelé megerősödik, néhol akár viharos lökések is lehetnek – írja az Időkép.

Délután 23–30 fok között alakul a hőmérséklet.

A légköri feltételek a szupercellák kialakulásának is kedveznek, így kedd délután a zivatarok Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyéken viharos, akár 80 kilométer/órát meghaladó kifutószéllel, felhőszakadással, helyenként jégesővel vonulhatnak végig.

További csapadékra főleg a déli országrészben lehet számítani, eső, zápor, helyenként zivatarok formájában. Ezeken a területeken heves zivatarok csak kis eséllyel alakulhatnak ki.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden zivatarok miatt 12 vármegyére adott ki elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat 

Délután az eső, zápor mellett fordulhat elő beágyazott zivatar, arrafelé az egymást követő intenzív gócokból lokálisan akár 20–30 milliméter mennyiségű csapadék is összegyűlhet. Megjegyezték, hogy egyre nagyobb területen északnyugatira forduló szelet helyenként 60 kilométer/órát meghaladó lökések kísérhetik.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok