Index Vakbarát Hírportál

Fizetős lesz az egyik osztrák határátkelő, tüntetést szerveztek a magyar ingázók

2023. június 28., szerda 11:12

Az egyre élesedő konfliktus az osztrák–magyar határátkelőnél tüntetéshez vezetett. A tiltakozás kiváltója Somfalva polgármesterének döntése volt, aki júliustól csaknem 160 eurós (60 ezer forint) díjat fizettetne ki azokkal, akik Ausztriába akarnak menni a Somfalva (Schatterndorf) és Ágfalva közötti határátkelőn.

Az Index korábban többször is foglalkozott az osztrák–magyar határátkelőnél kialakult konfliktussal. Somfalva polgármestere januárban közölte, lezárná a magyar határhoz vezető utat, ugyanis az osztrák falu polgármestere szerint a magyarországi Ágfalváról ingázó autósok rengeteg balesetet okoznak.

Komoly konfliktus alakult ki az átkelőhelyen

Az elmúlt években a magyar Ágfalva és az osztrák Somfalva közötti határátkelő az ingázók fontos útvonalává vált. Csakhogy a megnövekedett forgalom miatt több lett a baleset is, ezért az osztrák település polgármestere korlátozást vezetett be.

Somfalva polgármestere korábban sorompót szeretett volna felszerelni az osztrák–magyar határra, emellett azt is szerette volna, ha kamera olvasná le a rendszámtáblákat, és a sorompó csak akkor nyílna fel, ha egy engedéllyel rendelkező jármű érkezik a határhoz.

Jelenleg a Somfalvát Sopronnal és Ágfalvával összekötő úton az ingázási időszakban tilos a közlekedés, tehát munkanapokon reggel 5 és 8, délután pedig 4 és este 7 óra között tilos az átkelés a határon. Ez a szabály csak az autósokra vonatkozik, ezért 

VAN, AKI OTTHAGYJA A KOCSIJÁT A HATÁR EGYIK OLDALÁN, ÁTSÉTÁL, MAJD BESZÁLL EGY MÁSIK AUTÓBA A TÚLOLDALON.

Ezek a Somfalván parkoló autók szúrják többeknek a szemét. Több ingázó arra panaszkodott, hogy kárt tesznek a somfalvi parkolóban hagyott kocsijukban. 

Tüntetést szerveztek a magyar oldalon

Tüntetést szerveztek az osztrák határon, mert júliustól csaknem 160 eurós (60 ezer forint) díjat kell fizetnie azoknak, akik Ausztriába akarnak menni a Somfalva (Schatterndorf) és Ágfalva közötti határátkelőn – írja az RTL. 

A díj két évre szól, és nagy része levásárolható az ottani boltokban, de a magyar tüntetők így is méltánytalannak tartják. A határ magyar oldalán több tucat tüntető molinókkal és transzparensekkel fejezte ki nemtetszését. 

Rovatok