Index Vakbarát Hírportál

Drámai videón, hogy mekkora károkat okozhatnak a mezőgazdasági tüzek

2023. június 29., csütörtök 18:53

Kezdődik a nyári termények betakarítása, egy kis odafigyeléssel megelőzhető, hogy a munkagépek vagy a gabonatáblák kigyulladjanak – hívta fel a figyelmet a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A hagyomány szerint június 29-e az aratás kezdete. A tűzoltókat idén már 112 mezőgazdasági tűzhöz riasztották, 80 esetben bálák, 26 helyen munkagépek, 6 alkalommal pedig gabonatáblák kaptak lángra. Ezekben a tüzekben 2900 bála, 16 traktor, 5 kombájn, 3 bálázó és 4 mezőgazdasági rakodógép égett – áll a katasztrófavédelem közleményében. 

Az idei, csapadékosabb évben kevesebb tűz keletkezett a szabadban, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne kellene a betakarítási munkák közben odafigyelni a tűzmegelőzésre. A katasztrófavédelem szakemberei nemcsak ellenőrzik a mezőgazdasági gépek és a mezőgazdasági épületek tűzvédelmi állapotát, hanem folyamatos kapcsolatban is állnak a gazdákkal. A betakarítással kapcsolatban tűzbiztonsági konzultáció keretében megvizsgálják a munkagépek, vontatmányok, berendezések tűzbiztonságát.

A mezőgazdasági tüzek az alábbi szabályok betartásával megelőzhetőek:

Tűz esetén

Ha a munkagép vagy annak vontatmánya kigyulladt, de még személyi sérülés nélkül mozgatható, olyan helyen kell vele megállni, ahol nem tud átterjedni róla a tűz a növényzetre. A vontatmányt érdemes lecsatlakoztatni, ezzel is csökkenthető a kár.

Hangsúlyozták, hogy amennyiben ez a saját testi épsége veszélyeztetése nélkül lehetséges, próbálja meg eloltani a tüzet, de legalább korlátozni a terjedését. Ha a tűz oltása saját eszközökkel nem lehetséges, menjen biztonságos távolságra a tűztől, és hívja a 112-es egységes segélyhívó számon a tűzoltókat – hívta fel a figyelmet a katasztrófavédelem.

Rovatok