Index Vakbarát Hírportál

Szombattól élesedik az új rezsiszabály

2023. június 30., péntek 11:48

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban bejelentette, a gyakorlatban szombattól hatályos a vállalkozások rezsiterheit enyhíteni hivatott új szabály.

Az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint a kormány július elsejétől érvényes intézkedése összesen 40 milliárd forinttal csökkenti a korábban magas szinten rögzített árú szerződéseik miatt hátrányt szenvedő vállalkozások rezsiterheit. A feldolgozóiparban működő, szálláshely-szolgáltatással vagy raktározással foglalkozó mintegy ötezer cég 2023 második felében így sokkal olcsóbban juthat villamos energiához.

A tárca kifejtette:

A kormány a gazdaságvédelmi akcióterv egyik első intézkedéseként döntött arról, hogy a leginkább érintett cégeket kiszabadítja a fix áras áramszerződéseikből. A vállalkozások a háború és szankciók okozta súlyos energiapiaci bizonytalanságok miatt tavaly a korábbit sokszorosan meghaladó, de a jelenleginél is magasabb árszinten tudták bebiztosítani ellátásukat. A rendkívüli idők rendkívüli lépéseket követelnek meg, a jogszabályi beavatkozás nyomán július elsejétől az érintettekre egységesen alkalmazandó áramárplafon megawattóránként legfeljebb nettó 200 euró. Az áramárplafon automatikusan a szerződések részévé válik, érvényesítése érdekében a vállalati ügyfeleknek nincs teendőjük.

A részletekről közölték, hogy a kapcsolódó kormányrendelet a főtevékenységként feldolgozóiparral, szálláshely-szolgáltatással vagy raktározással (szállítást kiegészítő tevékenységgel) foglalkozó mintegy ötezer gazdasági társaság vagy egyéni vállalkozó meglévő áramvásárlási szerződésében fixált árat csökkenti le.

A kedvezményezetteknek 2023. június 1-jén a rendeletben rögzített TEÁOR-számok szerinti főtevékenységet kell végezniük, és fix áras áramszerződéssel kell rendelkezniük. A kormány az energiakereskedők mintegy 40 milliárdos bevételkiesését száz százalékban kompenzálja.

Az Energiaügyi Minisztérium úgy látja, „a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók gazdasági hatásait az uniós tagállamok mindegyike súlyosan megszenvedi”, de a rezsicsökkentésnek köszönhetően a magyar családoknak továbbra is kiszámítható az energiahelyzet, a háztartások több mint háromnegyede az átlagfogyasztás alatt maradt.

Rovatok