Index Vakbarát Hírportál

Nullára csökkenhet a napilapok áfája

2023. június 30., péntek 13:19

Megmentheti a kormány a napilapokat azzal, hogy 0 százalékos áfát vezet be, amivel jóval olcsóbb lesz majd ezeket, főként kormányközeli lapokat előállítani. A köztéri reklámfelületeket azonban csökkenteni szándékozza a kormány – tudta meg a HVG.

Nullára csökkentené a napilapok áfáját az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága a Magyar Lapkiadók Egyesületének kezdeményezésére – a HVG szerint.

Támogassa mindenki számára a sokszínű információhoz való hozzáférést, a kultúrafogyasztást, a széles körű tömegtájékoztatást, és ösztönözze a médiapluralizmust

– indokolták a döntést.

„Az írott sajtó a sokszínű tájékoztatás alapja, az olvasóknak még mindig egy jelentős része a nyomtatott lapokból jut fontos napi információhoz, így az újság továbbra is a demokratikus közélet elengedhetetlen eleme” – olvasható a javaslat indokolásában.

Ez csak a napilapokat érinti, a többi esetében nincs változás. Az ilyen rendszerességgel megjelenő lapok többségét a kormányközeli Mediaworks adja ki, összesen 22-t: a húsz regionális termék mellett a Bors, a Magyar Nemzet és a Nemzeti Sport is hozzájuk tartozik – írja a HVG.

Az egyelőre nem világos, mikor lép életbe a javaslat.

Korlátoznák a reklámfelületeket?

Egy másik, csütörtöki ülésen tárgyalt javaslat szerint korlátoznák viszont a köztéri reklámokat a HVG információi szerint.

Ennek értelmében a jövőben csak olyan reklámhordozón, valamint reklámhordozót tartó berendezésen szabad majd reklámot elhelyezni, amelyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság felvett az általa vezetett nyilvántartásba. Ezzel az indoklás szerint „egy egységes, országos kép kapható, amellyel kirajzolódik az ország »reklámzajtérképe«. Az adatbázisból kinyerhető adatok a helyi és központi – hatósági vagy stratégiai – döntéshozatal segítésére is alkalmasak lesznek”.

A jelenlegi reklámhordozók tulajdonosai vagy használói jövő május 1-jéig használhatják a felületeket, de 2024. február 1-jéig be kell jelentkezniük a hatósághoz ahhoz, hogy felvegyék az országos reklámkataszterbe.

Rovatok