Index Vakbarát Hírportál

Megszűnik a vasúti pótjegy

2023. június 30., péntek 09:32

Számos változást jelentett be a MÁV, többek között július 1-jétől a MÁV-START és a GYSEV járatain megszűnnek az IC-pótjegyek és a gyorsvonati pótjegyek. További változás, hogy szintén július 1-jétől már az országbérletek is felhasználhatók lesznek az IC- vagy más helyjegyköteles vonatok másodosztályán történő utazáshoz. A MÁV hozzátette, az okosjegyek árazása is igazodik az új díjszabási rendszerhez.

A MÁV közölte, július 1-jétől 

az eddigi IC-pótjegyek megszűnnek, a funkciójukat pedig egységes árazású helyjegyek veszik át, amelyek megváltásával az országbérlettel rendelkezők is utazhatnak az IC-vonatokon.

Hozzátették, az IC-helyjegy elővételben – azaz a vonatindulás napját megelőző napig megváltva – egységesen 650 Ft, az utazás napján megváltva pedig 990 Ft lesz. A prémium (1+) osztályra szóló helyjegyek ára is változik, egységesen 1990 Ft-ot kell majd értük fizetni. A vállalat közölte, július elsejét követően a nem IC-minőségű kocsikból álló, de helyjegyköteles vonatokon, illetve vonatrészeken egységesen 300 forintra módosul a helyjegy ára.

Fontos változás továbbá, hogy 

szombattól az országbérlettel rendelkezők – a megfelelő helyjegy megváltásával – az IC- vagy más helyjegyköteles vonatok másodosztályán is utazhatnak.

A MÁV közölte, módosul a kilométer-alapú menetjegyek díjszabása, valamint a kedvezményt tartalmazó menetjegyek ára is, továbbá kiemelték, a kilométer-alapú díjszabás változásával egyidejűleg a regionális teljes árú, valamint kedvezményes tarifák ára is változnak.

Változik az okosjegy árazása

Ugyancsak július első napjától jelentősen átalakul az okosjegy rendszere is. A legfontosabb változás, hogy 

az Okosjegy július 1-jétől csak elővételben lesz megváltható, az utazás napján már nem.

A MÁV hangsúlyozta, az okosjegy az érvényesség kezdete előtt legkésőbb 12 órával váltható vissza. A helyjegyárak változása miatt az okosjegyek ára is változik, a korábbi kettő helyett pedig csak egy díjszint lesz. Hozzátették, a pénztárban váltott teljes árú jegy és helyjegy árához képest okosjeggyel akár 40 százalékkal olcsóbban lehet utazni.

Más lesz az interneten és az automatákból vett jegyek ára

Szombattól változik az automatákból és a digitális felületeken, azaz interneten az ELVIRÁ-ból vagy a MÁV mobilalkalmazással vásárolt MÁV-START- és GYSEV-menetjegyekre járó kedvezmények mértéke. 

Az automatás vásárlások esetében megszűnik az eddigi 5 százalékos kedvezmény, a digitális felületeken (ELVIRA, MÁV-app) keresztül váltott jegyek esetében pedig 5 százalék lesz ezentúl.

A vállalat kiemelte: a zalaegerszegi ingázókat érintő fontos újdonság, hogy július 1-jétől a vármegye- és országbérleteket Zalaegerszegen már a Volánbusz által üzemeltetett városi buszjáratokon is elfogadják. Ezzel a zalai megyeszékhely lesz az első település hazánkban, ahol megvalósul a teljes tarifaközösség.

Budapest-bérlettel már nem lehet vonatozni

A budapestieknek szóló változás, hogy az M3-as metró felújításának befejezésével

a Budapest-bérletekkel július 1-jétől már nem lehet a Nyugati pályaudvar és Ferihegy között a helyjegyes vonatokon vagy kocsikban utazni, és ezen a viszonylaton belül a korábbi felármentesség is megszűnik.

A Nyugati pályaudvar és Ferihegy között közlekedő eddigi feláras vonatok InterCity-minőségű vonatrészei, kocsijai a helyjegy megváltásával vehetők igénybe július 1-jétől, szombattól.

Az új díjszabályozással kapcsolatos tudnivalók megtekinthetők a vasúttársaság honlapján, a Belföldi utazás/üzletszabályzat menüpontban. Az orszagberlet.hu weboldalon tájékozódhatnak az utasok a júliustól országbérlettel is igénybe vehető InterCity- és helyjegyköteles vonatokról. A Balaton menüponton belül pedig hasznos információk, javaslatok érhetők el az igénybe vehető vonatokról.

Rovatok