Index Vakbarát Hírportál

Furcsa hidegfront vonul át az ország fölött

2023. július 1., szombat 17:42

Míg az ország északkeleti harmadában fátyolfelhős, szűrt napsütéses az idő, addig másutt erőteljes gomolyfelhő-képződés veszi kezdetét. Szombat délutánra egyre többfelé lehet számítani záporok, zivatarok kialakulására, amelyeket néhol felhőszakadás, jégeső, viharos széllökések is kísérhetnek.

Az Időkép előrejelzése szerint július első hétvégéjére is megérkezett a hidegfront, ami nagyobb lehűlést ugyan nem hoz, de zivatarokat és viharos szelet igen. Míg szombaton alapvetően napos időre van kilátás, a nyugati határszéleken már előfordulhatnak záporok.

Délután egyre többfelé lehet számítani záporokra, zivatarokra, amelyeket néhol felhőszakadás, jégeső, viharos széllökések is kísérhetnek. Estére már a középső országrészben, valamint délkeleten fordulhatnak elő záporok, zivatarok.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatar miatt az ország szinte egész területére elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki, míg felhőszakadás miatt tizenegy vármegyére van érvényben figyelmeztetés. Intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat

Emellett az ország több járásában is riasztás van érvényben zivatarok, illetve felhőszakadás miatt.

A zivataros nyugati tájakon lesz hűvösebb az idő, 24–28 fok várható, az ország keleti felén 29–33 fokot mérhetünk.

Vasárnap túlnyomóan napos-gomolyfelhős időre készülhetünk, elszórtan záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Többfelé élénk, helyenként erős lesz a nyugati-északnyugati szél. Viszont hideg nem lesz. Hajnalban 13–19 fok várható, a legmagasabb hőmérséklet pedig 26 és 32 fok között alakulhat.

A hét utolsó napjára hét vármegyére adtak ki elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést zivatarok miatt. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat 

Hétfőn az ország nagyobb részén sok napsütésre, száraz időre számíthatunk. A Dunántúlon takarhatják gyakrabban felhők a napot, nyugaton, északnyugaton pedig elszórtan záporok, zivatarok is kialakulhatnak. A nyugatias irányú szél helyenként megélénkülhet. Délutánra 26 és 33 fok közé melegedhet a levegő.

Kedden fátyol- és gomolyfelhő zavarják meg a napos időt, és több helyen számítani lehet záporok, zivatarok kialakulására is. A szél elsősorban zivatarok környezetében támadhat fel. Délután 25–32 fok valószínű. Szerdán is számítani kell helyenként záporok, zivatarok kialakulására. Időnként megélénkülhet a szél. Napközben 25–32 fokra van kilátás.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok