Index Vakbarát Hírportál

Jön a hidegfront, több vármegyében is leszakadhat az ég

2023. július 1., szombat 06:07

Szombaton egy hidegfront hatására főként a Dunántúlon alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Az intenzív csapadékgócokban vízátfolyásokra, viharos széllökésekre lehet számítani.

Szombaton egy hidegfront hatására már gyakrabban takarhatják felhők a napot, és több helyen kialakulhatnak záporok, zivatarok. Jellemzően felhőszakadás, apró szemű jég kísérheti majd őket. Északkeleten tart ki legtovább a napsütés. A Dunántúlon és a középső tájakon sokfelé élénk lehet a nyugatira, északnyugatira forduló szél – írja az Időkép.

A legmagasabb hőmérséklet 25 és 33 fok között alakulhat, elsősorban nyugaton, északnyugaton mérséklődhet a meleg, a csapadékos területeken gyorsan visszaesik majd a hőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatar miatt az ország szinte egész területére elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki, míg felhőszakadás miatt tizenegy vármegyére van érvényben figyelmeztetés. Intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat

Érkezik a hidegfront

Szombaton érkező gyenge hidegfront miatt a frontérzékenyeknél görcsös panaszok, vérnyomás-ingadozás, fejfájás jelentkezhet, ami a szelesebb északnyugati tájakon tovább fokozódhat. Zivatarok környezetében fülledtebbé válik a levegő, ami nehézlégzést, légszomjat idézhet elő, továbbá rosszabbodhat az asztmások állapota is.

Hajnalban a hűvösebb időben felerősödhetnek az ízületi bántalmak. A naposabb tájakon 10 és 16 óra között nagyon erős, akár extrém erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről, illetve ebben az időszakban lehetőleg kerüljük a direkt napfényt.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok