Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Olyan idők jönnek, amikor a gyenge népek elvesznek

2023. július 1., szombat 09:35

Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kara és Katasztrófavédelmi Intézete tisztavatási ünnepségén, a Ludovika Akadémia főépülete előtti téren mondott beszédében többek között az orosz–ukrán háborút és a migrációt is megemlítette.

Orbán Viktor szerint erős, eltökélt, a hazájukat szerető fiatalok tettek esküt, „a mai világban ez nem mindennapi dolog, meg kell becsülni”, elismeréssel adóznak azoknak, akik ebbe az irányba terelték őket.

A miniszterelnök kitért arra is, hogy évről évre van tisztavatás, az idei viszont az első alkalom, hogy a Ludovika épülete előtt történik, „ez így van jól, mert a Ludovika jelkép, túlmutat önmagán”. Orbán Viktor úgy látja, ez az intézmény egyet jelent a haza iránti hűséggel, a nemzet szolgálatával, a közösség iránti felelősségvállalással, vagyis azzal a felismeréssel, hogy az erőseknek kötelességük megvédeni a gyengébbeket.

A kormányfő hangsúlyozta, „erős emberekre nagy szükség van, mert az igazság erő nélkül keveset ér. A legkomolyabb elszánás éppen ahhoz kell, hogy erőt vegyünk saját magunkon, hogy parancsoljunk magunknak, és rendben tartsuk a saját magán- és szakmai életünket”.

Látunk olyan fiatalokat is, talán a kelleténél többet, akik szeretik a könnyebb végén megfogni a dolgokat, nem szeretnek felelősséget vállalni, nem akarnak elköteleződni valami mellett. Valaki kinövi mindezt, és a könnyű lebegés helyett úgy dönt, hogy komolyságot, súlyt, jelentőséget ad a saját életének, ezért komoly hivatást választ, például úgy dönt, hogy beáll az állami szolgálatba

– vélekedett Orbán Viktor.

A miniszterelnök kifejtette, aki a felelősségteljes életet, a tiszti hivatást választja, az a magyarságát is vállalja, „esküjük szerint önök a magyar embereket védik, a magyar nemzet békéjét és biztonságát szolgálják, önök ma vállalják, hogy nehéz időkben is erősek maradnak, hogy megvédik a gyengéket és elesetteket, hogy megfékezik mindazokat, akik Magyarország békéjét és biztonságát fenyegetik. Ezzel azt is vállalják, hogy a magyarok igazsága mellé erőt is állítanak”.

„Ostromolják határainkat”

Orbán Viktor nehéz, de erényekkel kikövezett útnak tartja ezt a hivatást:

önök is láthatják, olyan időket élünk, amikor a világ alapjaiban reng, ez alól mi, magyarok sem vagyunk kivételek, nem is lehetünk, a rengés epicentruma közvetlenül a szomszédunkban van. Korunk nagy háborúja Magyarország tőszomszédságában zajlik, közben délről migránsok tíz- és százezrei ostromolják határainkat, szükség van erős országra, kormányra, gazdaságra, hadseregre és nem utolsósorban erős rendvédelmi szervekre. Ki kell képeznünk, és fel kell vérteznünk magunkat, olyan idők jönnek, amikor a gyenge népek elvesznek, az erősek megmaradnak. Ezért minden egyes nap erősíteni kell saját védvonalainkat és rendvédelmi szerveinket.

Orbán Viktor elmondta azt is, hogy az eskütevők sikeres, tekintélyes testület tagjai lettek, az elmúlt évtizedben a rendőrök kiérdemelték az emberek bizalmát, és ami még nagyobb dolog, meg is tudták tartani azt. A bűncselekményeket visszaszorították, „ma Magyarország Európa egyik, vagy talán a legbiztonságosabb országa. Erre mindannyian büszkék lehetünk, azok is vagyunk”.

(Borítókép: Orbán Viktor 2023. július 1-jén. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok