Index Vakbarát Hírportál

Felhőszakadás és zivatar várható, kiadták a riasztást

2023. július 2., vasárnap 06:25

Vasárnap keleten, délkeleten várható még zápor, zivatar. Az intenzív csapadékgócokban vízátfolyásokra és viharos széllökésekre is lehet számítani. Zivataroktól függetlenül is többfelé élénk, erős lesz az északnyugati szél. A nappali maximumok 26 és 32 fok között alakulnak.

Vasárnap túlnyomóan napos-gomolyfelhős időre készülhetünk, elszórtan záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Többfelé élénk, helyenként erős lesz a nyugati-északnyugati szél. Viszont hideg nem lesz – írja az Időkép.

Hajnalban 13–19 fok várható, a legmagasabb hőmérséklet 26 és 32 fok között alakulhat.

A hét utolsó napjára 12 vármegyére adtak ki elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést zivatarok miatt. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap hajnalban a riasztást is kiadta zivatar, valamint felhőszakadás miatt az ország déli, keleti és középső részein. 

Mint írták, reggel, délelőtt még az ország nagyobb részén, délután már inkább csak a Tiszántúlon kedveznek a feltételek zivatarok létrejöttéhez. Az erősebb gócokhoz intenzív csapadék, kisebb méretű jég és átmeneti erős, esetleg viharos széllökés társulhat.

Frontmentes idő lesz

Vasárnap már frontmentes idő jön, de az átvonuló front mögött fejfájás, vérnyomás-ingadozás, keringési problémák, görcsös panaszok jelentkezhetnek. A szeles idő miatt nyugtalanság, ingerlékenység, alvászavarok is kialakulhatnak, illetve fokozódhatnak a fejfájásos panaszok.

Keleten, a zivatarok környezetében az asztmások állapota romolhat. A fülledt időben nehézlégzés, légszomj is felléphet.

A naposabb tájakon 10 és 16 óra között nagyon erős, akár extrém erős lehet az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről, illetve ebben az időszakban lehetőleg kerüljük a direkt napfényt.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok