Index Vakbarát Hírportál

Elképesztő mennyiségű hulladék lerakása miatt emeltek vádat

2023. július 3., hétfő 08:44

Vádat emelt a Kaposvári Járási Ügyészség egy büntetett előéletű férfi ellen, amiért csaknem kétezer tonnányi, Olaszországból származó hulladékot vitetett tavaly a pécsi és a kaposvári bérelt ingatlanokra.

A Somogy Vármegyei Főügyészség hétfői közleményében az esetről azt írta: a korábban tíz év fegyházbüntetésre ítélt férfi 2019-ben szabadult, majd különböző vállalkozásokba kezdett más nevén lévő, de ténylegesen általa irányított cégeken keresztül. Az egyik ilyen gazdasági társaságot a hulladékgazdálkodási hatóság ugyan nyilvántartásba vette, de hulladékgazdálkodási engedélyt számára nem adott, az olasz vállalatokkal hulladékkezelési szerződéseket kötött, és jobbára műanyag-, textil- és papírhulladék Magyarországra szállítását vállalta.

A vádhatóság szerint a férfi tavaly január és július között több kamionnyi, összesen nagyjából 1900 tonnányi szemetet vitetett Pécsre és Kaposvárra Olaszországból.

Ezt a cégei által bérelt, lakóövezetek melletti telkeken helyezték el. Az ötvenes éveiben járó férfi ellen különösen jelentős mennyiségű hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértése miatt emelt vádat a Kaposvári Járási Ügyészség, amely fegyházbüntetést és közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta.

A polgármester is megszólalt az ügyben

Szita Károly (Fidesz–KDNP), Kaposvár polgármestere a Rádió Most Kaposvárnak adott péntek reggeli interjújában jelentette be, hogy a hatósági eljárás elhúzódása miatt az önkormányzat gondoskodik 1400 tonna, a városban engedély nélkül lerakott hulladék elszállításáról.

A politikus azt is felidézte: az Olaszországból származó hulladékot egy pécsi cég helyezte el a város három ipari telephelyén több mint egy évvel ezelőtt. A társaság jogszabálysértésével összefüggő eljárás lefolytatására nem az önkormányzatnak, hanem a rendőrségnek, ügyészségnek, kormányhivatalnak, bíróságnak van hatásköre, de mivel az ügy bonyolult, ez hosszú időt vesz igénybe – tette hozzá.

Mivel nem lehet megmondani, hogy azonnali cselekvés nélkül mikor kerülhet sor a hulladék elszállítására, kollégáival együtt úgy határozott, „ha más helyett kell, akkor más helyett” cselekednek, és a hulladékot a kaposvári hulladéktelep elkülönített részére viszik – jelentette ki, amit az MTI összegzett.

Rovatok